ANNONS

Hembakad hönökaka

/
hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag har länge funderat på att testa på att göra hembakad hönökaka. Barnen älskar de runa bröden man kan köpa i butik, och då är det fint att ibland kunna erbjuda samma, fast hembakat. Perfekt att ha i frysen!

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

På tisdagar har Axel nästan alltid med sig 1-2 kompisar hem efter skolan.

För dom har tidig fotbollsträning. Då brukar jag passa på att utnyttja dessa gossar som testpanel, framförallt på nytt mjukt bröd jag bakar. 10 åriga grabbar är förvisso för det mesta väldigt hungriga, så det mesta slinker ner. Men, dom är också väldigt ärliga och svarar gärna på hur saker och ting smakar.

Igår var inget undantag och min hembakade hönökaka fick mer än godkännt!


hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag testade att baka två stora rundlar som jag delade i två, ni vet som den klassiska hönökakan ser ut. Men jag gjorde resten av degen till små bollar som jag kavlade ut. Och jag tycker dom blev allra bäst faktiskt. Även om barnen tyckte de stora smörgåsarna var bra, då man inte behövde hålla på och bre så många smörgåsar..

Receptet räcker till 4 stora kakor eller ca 16 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill baka mer när du ändå är i gång.

De bröd som inte äts upp samma dag fryser man med fördel in då de lätt blir torra dag två.

Kavla inte ut bröden allt för tunt, utan låt dom gärna vara 1/2 cm tjocka.

Hönökaka:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
50 g mjukt smör
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke och tillsätt all mjölk. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret, sirap och rågsikt. Blanda i salt och 3-4 dl vetemjöl. Rör ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin. Täck bunken och låt jäsa i cirka 2 timmar.

Dela degen i 4 bitar. Kavla antingen ut dessa till runda kakor. Eller fortsätt att dela degen så du har 16 jämnstora degbitar. Kavla ut med vanlig kavel. Avsluta med att kavla degbitarna med kruskavel. Har du ingen sådan så nagga degen ordentligt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda i 250°C i  cirka 5-7 minuter för stora bröd och 3-5 för de mindre. De ska gräddas hastigt i varm ugn och alla ugnar är olika. Så håll koll så bröden inte blir brända!

För mer inspiration, glöm inte att följa mig både på instagram & facebook!

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00