ANNONS

Hasselbackspumpa med pesto på solroskärnor och fetaost

/
Butternut, pumpa, hasselbacks

Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt fin tips så här till helgen. Nämligen hasselbackspumpa. Så otroligt smidigt och väldigt gott!
Pumpa har ju en rätt söt smak och då kan det vara gott att bryta av med något salt. Så jag gjorde en pesto på det jag råkade ha hemma, vilket blev solroskärnor, fetaost och persilja. MUMS!
Egentligen får man kanske inte kalla det pesto när man bytt ut i princip alla ingredienser mot något annat. Men det struntar jag i 🙂

Butternut, pumpa, hasselbacks

Den här pumpan var odlad i Sverige och hur härligt är det inte att kunna äta svenskodlade råvaror så här i april! Är du den som i vanliga fall gillar att äta sötpotatis när ni tillexempel grillar är butternut ett otroligt bra alternativ att ta till. Speciellt om den odlats här i Sverige.

Och det är så, ju mer svenskodlat vi köper i våra butiker, ju bättre kommer tillgången på svenskodlat att bli. För 5 år sedan fanns det inte  svenskodlad pumpa att köpa på ICA där jag handlar. Medan den nu har funnits sedan i höstas ända fram till nu.

Hasselbackspumpa 4 port:

1 st butternutpumpa, ca 1 kg
olja
örtsalt

Skala pumpan och dela den längst med. Gröp ur kärnhuset (kärnorna går fint att rosta i ugnen om man vill).
Skär tunna skåror i pumpan, inte hela vägen igenom. Ringla lite olja på en plåt och lägg på pumporna. Ringla olja öven över pumporna. Strö över salt. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Tiden varierar  något beroende på hur stora pumpor du har.

Pesto på solroskärnor och fetaost:

2 dl solroskärnor
1 dl olja
1 vitlöksklyfta
2 dl grovt hackad färsk persilja
150 g fetaost
salt

Mixa solroskärnorna i en matberedare. Tillsätt olja, vitlök och persilja. Fortsätt mixa tills allt är finfördelat. Smula i fetaosten och pulsera snabbt några gånger så den blandas i. Bred detta på den varma hasselbackspumpan.
Eller servera i en skål bredvid.

Hasselbackspumpa är ett perfekt tillbehör till grillat.
1kg pumpa räcker lagom till ca 4 portioner. Men eftersom jag alltid brukar laga lite extra mat gör jag minst 1 1/2 till 4. Är alltid livrädd att maten inte ska räcka till 😅

Nu önskar jag er en finfin lördag!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00