ANNONS

Morotsbröd

/

bröd med rivna morötter, morotsfrallor

Lagom till påsk tänkte jag dela med mig av ett härligt, lättbakat och väldigt gott morotsbröd.
Som alltid kalljäser jag brödet. Det är så smidigt att blanda ihop degen på kvällen och sedan låta den jäsa i kylen över natten. På morgonen är det sedan bara att baka ut brödet och grädda av det. Perfekt för alla oss som bor många kilometer från närmaste bageri!

morotsbrod-3bröd med rivna morötter, morotsfrallor

Jag bytte ut lite av vetemjölet mot fint rågmjöl. Jag tycker det både ger fin färg och smak åt brödet. Men har du inte det hemma kan du ta samma mängd vetemjöl istället.

Under alla år har jag alltid tänkt att baka bröd, det är en exakt vetenskap. Tills jag upptäckte att kan man bara grunderna, så kan man experimentera, ändra om och lägga till hur mycket som helst.

bröd med rivna morötter, morotsfrallor

Jag valde att inte toppa mina bröd med något den här gången. Men det går såklart fint att ha solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön eller annat gott på bröden. Det är ju en smaksak!

Morotsbröd:

1/2 paket jäst
6 dl kallt vatten
ca 150 g morötter
1/2 dl olivolja
ca 10 dl vetemjöl
ca 4 dl fint rågmjöl
salt

Blanda ut jästen i vattnet. Finriv morötterna och blanda i dom tillsammans med oljan. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl och salt, lite i taget och arbeta degen i cirka 5 minuter.
Strö över lite mjöl på toppen av degen och täck den med plastfolie.

Låt jäsa i kylen över natten.
Tag ut ur kylen och forma degen till runda bollar. Placera ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in plåten med bröd när du kör igång ugnen.
Placera gärna en liten ugnsfast form med några istärningar i. Isen smälter och ger ifrån sig ånga som ger bröden en härlig skorpa.

Grädda i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bröd du gjort och vilken ugn du har) eller tills bröden har en hård yta och har fått lite färg.

Vill man kan man smaksätta brödet med lite brödkrydda om man gillar det.

Perfekt bröd att baka och njuta av under påskledigheten!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00