ANNONS

Ananas och citronpaj med maräng

/

inlägget innehåller annonslänkar

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Det här är en idé jag gått och funderat på länge. Att ta det bästa receptet på lättbakad ananaspaj till en ny nivå.
Nämligen genom att tillsätta ett lager maräng som man bränner av. Jag råkade dessutom ha en skvätt lemon curd över hemma. Så då blev det helt enkelt en ananas och citronpaj med maräng.
Perfekt så här inför påsk och allt kände jag!

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Idag fick jag till en sån där himla fin paj. Ni vet, när degen blir perfekt och allt bara blir rätt. Det är ju inte alltid det händer.

Pajdegen till denna paj tillagar du direkt i kastrullen där du smälter smöret. Vilket gör det här till en smidig paj att baka då det blir minimalt med disk. Ska jag vara helt ärlig brukar jag faktiskt skrapa ur degen så noga ur kastrullen att det går att göra själva fyllningen i samma kastrull. Smidigt va!

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Jag älskar pajer man toppar med maräng. Det är så tillfredsställande att bre ut marängen och sedan bränna av.

Vill man så går det såklart bra att spritsa ut marängen också.

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Att investera i en liten smidig brännare är väl värda pengar tycker jag. Så bra att ha hemma. Jag har en liknande brännare som denna hemma och den fungerar hur bra som helst! Sen köper jag bara gas på tex ICA och fyller på vart efter det tar slut. Just nu var det 20% rabatt på den modellen, så passa på att fynda så du kan bränna av märängdesserter till påsk!

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Tack vare marängen går pajen fint att äta precis som den är. Annars föredrar jag en kula rigtigt fin vaniljglass till.

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Jag brukar göra denna paj i den här formen. Enkel att ta ur och det blir himla snyggt när man serverar. Men nu när jag kollade runt hittade jag de här formarna, som liksom är perforerade. I den tänker jag att pajskal bakas riktigt krispiga och fina! Den står helt klart på inköpslistan!

Ananas och citronpaj med maräng:

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
2 små burkar krossad ananas (á 230g)
1 dl lemon curd

3 äggvitor
2 dl strösocker

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm med löstagbara kanter.
Blanda crème  fraîche , socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen och lemon curd med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Låt svalna helt. Gärna i kylen över natten.

Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills alla sockerkristaller smält.
Tag lite av marängen mellan tumme och pekfinger. När du inte känner några sockerkristaller längre är marängen klar.

Bred ut marängen över pajen. Bränn av med en gasbrännare.

Pajen håller sig i kylen ett par dygn, men marängen är allra bäst och godast när den serveras nyvispad.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00