ANNONS

Hasselbackspotatis

/

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Får det lov att vara en form med rykande varma hasselbackspotatisar? Bästa tillbehöret till helgens middagar, om du frågar mig.

Vill man göra det extra gott, vilket man såklart vill, då gör man även en omgång med små fina hasselbacksrödbetor och lägger i bland potatisarna. Det blir både fint och mumsigt tycker jag!

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Den allra godaste hasselbackspotatisen, den gör min pappa. Och hemligheten bakom dessa frasiga, gyllene knölar, det stavas smör.
Som så ofta annars när det kommer till matlagning.
Potatisarna ska få ett lager hyvlat smör innan de åker in i ugnen. Sedan ska dom ösas med smöret ett par gånger. Då blir ytan sådär frasig och god.

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Idag står det trettondag jul i kalendern. Inte en dag vi brukar fira här hemma. Men om man skulle känna för att fira lite extra så här mitt i veckan, då vore det väl passande att servera just hasselbackspotatis. Tycker ni inte?

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Här hemma är det fortfarande jullovslunk som gäller. Även om vi försökte få upp hela familjen runt kl 8 i morse.
Jag jobbar lite, barnen spelar tv-spel och Sebastian är ute och tränar.

Men nu börjar både jag och barnen längta lite tillbaka till vardagen. Det ska bli riktigt skönt att kära igång på måndag! Ja förutom det här med att gå upp om mornarna då…

Hasselpackspotatis 4 port:

1 kg potatis i samma storlek (gärna några rödbetor också)
ca 50 g smör
flingsalt
ev smaksättning som fetaost, parmesan eller annat gott

Skala potatis och rödbetor. Skär dom i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg dom gärna i en träslev så ligger dom still.
Placera ut potatis och rödbetor i en ugnsform. Hyvla smöret med en osthyvel eller potatisskalare och placera ut detta över potatisarna. Strö över flingsalt.

Ugnsbaka i 225°C i cirka 45 minuter. Beroende på hur stora potatisar du valt kommer tillagningstiden att variera.

Ös potatisarna med det smälta smöret i formen 2-3 gånger under tillagningstiden. Vill du smaksätta hasselbackspotatisen kan du smula över fetaost eller finriva parmesan och ha över de sista 10 minutrarna av tillagningstiden.

Jag klippte över lite krasse och ärtskott på min hasselbackspotatis.

Ett gott tillbehör att servera till det allra mesta!

1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00