ANNONS

Crème Brûlée

/

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Nyårsafton nalkas. Här väntar vi in den allra sista dagen av 2020 medan årets första, riktiga snö faller ute. Och i ugnen, där går de sista två av årets nyårsdesserter klart. I år blir det Crème Brûlée.

Som ni kanske märkt har jag och bloggen flyttat. Efter 4 år på underbara Loppi var det helt enkelt dags att testa vingarna. Jag är inte en person som gillar stora förändringar. Ordet trygghetsnarkoman, det känns varmt och skönt. Men ibland måste man prova något nytt. Och för er blir bloggen precis som den alltid varit. Full med inspiration och recept. Ni använder samma adress som tidigare. Men utseendet är lite annorlunda. Och det kommer ändras lite här framöver också.

Men jag är helt övertygad om att det kommer blir superbra här på Allt om mat!

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Crème Brûlée, det är en finfin dessert att bemästra. För den känns sådär lagom avancerad, men är i grund och botten rätt lätt att göra.
Dessutom kan du förbereda den lång tid i förväg. Låt den bara stå i kylen och bränn av den sen när det är dags att servera.

Jag brukar låta dom stå framme en liten stund innan jag bränner av dom. Så dom inte är helt kylskåpskalla.

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Crème Brûlée är gott att smaksätta med olika saker som:

  • rivet apelsinskal
  • lakritspulver
  • citron
  • likör
  • kaffe

Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Fyll alla formar lika mycket, annars gräddas de ojämnt. En lägre form är att föredra framför en högre. Ju högre form, ju längre tid i ugnen.

Créme Brûlée med smak av vanilj 6 port:

1 vaniljstång
5 dl grädde (minst 36%)
1 dl standardmjölk (3%)
1 dl strösocker
1 ekologisk apelsin
5 stora äggulor (M/L)
strösocker till garnering

Värm ugnen till 150°C

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda grädde, mjölk och vanilj i en kastrull.
Låt sjuda (inte koka) i ett par minuter. Plocka ur vaniljstången.

Rör undertiden ihop äggulor och socker.  Detta ska inte vispas, bara röras ihop.

Slå i lite av den varma gräddmjölken över ägg och socker,  under konstant omrörning. Vispa detta en stund tills gräddmjölken kommer ner i temperatur. Häll sedan tillbaka detta i gräddmjölken du har i kastrullen, under omrörning. Sila allt ifall det bildats någon liten äggklump.

Ställ ut portionsformar i en långpanna eller plåt med höga kanter.

Fyll portionsformarna till 3/4. Häll sedan hett vatten i långpannan/formen så att vattnet når lite drygt halva kanten på formarna.

Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i 40-60 min (beroende på storlek på formar). Låt stelna helt i kylskåp.

Strö lite socker över créme bruléen. Bränn snabbt av med en gasbrännare. Servera direkt.

2
52

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00