ANNONS

Pumpasoppa med rotsaker och ingefära

/

soppa, pumpa, middag, mat

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


Saker jag glömmer varje år:

  • Hur ofantligt mörkt november kan vara en grå och mulen dag. Ca 2 timmars dagsljus fick jag idag när jag jobbade.
  • Hur blöta ett par riktigt blöta barnvantar kan vara. Och att de helt klart inte har torkat under natten i bortglömda i skolväskan.
  • Hur makalöst fort november och december rusar fram. Om 1 månad är det lucia!

Kanske kommer jag ihåg detta till nästa gång, så jag slipper känna mig lika förvånad.
Men en sak som faktiskt lyser upp denna genomgråa dag, det är min pumpasoppa! Soligt gul tronar den där i min skål. Det här är mat som jag blir glad av!

soppa, pumpa, middag, mat

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


Den här soppan har jag gjort på många olika vis vid det här laget. Men ett par saker är alltid med:
-pumpa, såklart!
-färsk ingefära
-vitt vin
-röda linser
-kokosmjölk
Sen har jag morötter i ibland, eller varför inte ett par goda palsternackor. Olika sorters lök sätter såklart god smak också!
Soppan toppas sen med rostade pumpa och solroskärnor. Det har jag på ungefär allting just nu, det lyfter vilken tråkig maträtt som helst!
 
soppa, pumpa, middag, mat

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


I helgen tänkte jag börja pynta lite smått, så vi faktiskt kan njuta av den härliga tiden som ligger framför oss. Istället för att om 1 månad känna att man liksom inte hinner med riktigt. Bättre att börja myset redan nu känner jag!
soppa, pumpa, middag, mat

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


 
Pumpasoppa med rotfrukter och ingefära:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
ca 3 cm färsk ingefära
2 dl vitt vin
1/2 butternut
2 palsternackor
1 morot
ca 1- 1/2 L grönsaksbuljong
2 dl röda linser
2 dl kokosgrädde
salt & peppar
 
2 msk olivolja
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Stek mjukt i en gryta. Tillsätt vin och låt allt koka upp och koka ett par minuter. Skala och skär pumpa, palsternacka och morot i bitar. Slå på grönsaksbuljong så att det täcker alla rotsaker. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Ha sedan i linserna och lägg på locket. Koka tills linserna mjuknat. Ha i mer buljong om så behövs.
När linser och rotsaker kokat klart, mixa soppan med en stavmixer eller i en blender.
Häll tillbaka i grytan och ha i kokosgrädde. Tillsätt ev mer buljong om soppan är för fast.
Smaka av med salt & peppar.
Hetta upp olja i en stekpanna. Ha i solros och pumpakärnor. Rosta på medelvärme i ett par minuter. Rör i vitlökspulver och salt.
Toppa soppan med de rostade kärnorna.
 
Nu ska jag gå ut med hunden en sväng, och fylla på fåglarnas mat. Dom äter mig verkligen ur huset, precis som varje år!

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00