ANNONS

Asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk

/

Asiatiskt

,

Middag på 30 minuter

,

Ris & Gryn

,

Vegetariskt

,

inlägget innehåller annonslänkar

färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


Här om dagen blev jag biten av latmasken. Ni vet, när man nästan har lust att säga upp sig som hemmakock åt resten av familjen. Som aldrig har några åsikter om vad dom vill ha till mat. Däremot har dom väldiga åsikter om vad dom inte vill äta. Men, när den där latmasken bits som hårdast. Det är då jag kommer på de allra bästa av recept. Det eller dom gånger kylen ekar oroväckande tom och man måste freestyla järnet för att få ihop en middag. Det är ofta då det blir magi.
Efter just ett sådant där tillfälle när energin och inspirationen låg på ett par grader under noll, det var då jag gjorde asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk.
färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som alla faktiskt åt. Ja inte Isac. Han åt ris och salt. För det är hans nya favoritmat. Och jag tänker:
låt ungen äta ris och salt. Värre saker finns det här i livet att få dille på.
Jag gillar ju den här formbara vegofärsen. Det är ett himla enkelt sätt att ändå få till vegetarisk mat som hela familjen uppskattar. Fördelen om man jämför med att steka tex nöt eller fläskfärs är att den faktiskt inte behöver bli helt genomstekt. Så det går ruskigt snabbt. Men vill man hellre göra detta på nötfärs så går det såklart precis lika bra. Säkert skulle det bli gott att göra på kycklingfärs också.
Den här gången var jag dessutom så lat, att jag inte ens orkade hacka lök. Jag bara öste i med kryddor, formade till biffar eller bollar, stekte, slog på kokosgrädde och kryddade med exakt samma kryddor som i färsen. Kokade ris, skar sallad och hade middagen klar på under 30 minuter.
färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här var faktiskt lite löjligt enkelt. Få kryddor, få moment. Men otroligt god mat. Och såsen som vegobiffarna fick omge sig av blev gudomlig. Jag brukar alltid använda extra krämig kokosmjölk. Jag tycker den blir allra godast. Men det är ju en smaksak!
Kryddning av såsen höftade jag lite, med exakt samma kryddor som i färsen. Smaka dig fram till hur kryddig du vill ha din sås.
Asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk, ca 6 port:
850 g formbar vegofärs
ca 3 tsk lökpulver
ca 2 tsk malen ingefära
ca 2 msk tamarisoja
salt
saft från 1 lime
ev lite chili flakes
400 ml extra krämig kokosmjölk
lökpulver
ingefära
tamarisoja
saft från 1/2 lime
ev chili flakes
 
Blanda färsen med alla kryddorna och forma till biffar. Stek i rikligt med olja tills de fått fin färg. Slå över en förpackning kokosmjölk. Krydda såsen.
Servera med kokt ris eller andra kokta gryn och massor av god sallad till.
Vill du inte ha någon hetta i maten, skippa chili flakes helt bara. Och låt den som vill toppa sin mat om man vill.

3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00