ANNONS

Biff med broccoli, bambuskott och sesam

/

broccolibeef-2

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Här har det varit rysligt tyst sista veckorna igen, anledningen är att det knappt lagats någon mer spännande mat än korv och makaroner. Efter att ha varit mer eller mindre konstant förkyld sedan oktober förra året tyckte min kropp att det fick vara nog! Så jag spenderade 8 mycket händelsefattiga dagar på soffan. Jag sov, hade migrän, slökollade på tv, hade feber och sov lite mer. Jag är fortfarande hemma för att vila upp mig men jag börjar så sakta vara på benen igen. Men det får inte hända så mycket på en dag, då däckar jag i soffan kl 20!

Men, jag börjar äntligen orka laga lite mat! Laga mat och umgås med folk är något jag saknat oerhört de här veckorna. Hur det än må vara med den här vardagsmaten, så blir den ju tusen gånger jobbigare att få fram på bordet när man inte riktigt är på topp.  Dagens middag var verkligen ingen avancerad historia, men ungefär en miljard gånger godare än korv och makaroner…

 
 

broccolibeef-3

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Åter igen plockade jag fram min Crock Pot. Hittills har jag mest lagat riktiga långkok i den, men dagens middag gick klar på drygt tre timmar bara. Jag körde igång allt efter lunch och lagom till middagstid var maten klar. Självklart som med alla andra Crock Pot-recept kan du ju göra det i en gryta med lock i ugnen.

Biff med bambuskott är en av mina verkliga favoriter, här har jag försökt att återskapa något liknande. Men jag slängde i en påse med broccoli och en burk vttenkastanjer också. Till nästa gång skippar jag nog kastanjerna och tar extra mycket bambuskott. Det man ska tänka på är ju att inte köra köttet för länge. Du vill inte ha pulled beef i din gryta. Men däremot ett mört kött som fortfarande hänger ihop men ändå nästan smälter i munnen. Precis det fick jag till efter att ha kört köttet 3 1/2 timme på hög värme. Vattenkastanjer och bambuskotten lät jag gå med de sista 30 minuterna, men broccolin rörde jag i precis innan servering.

Vilken del man använder till denna rätt är ju upp till var och en. Självklart känns ju den klassiska biffen som ett självklart val. Men då det var dåligt med biff i frysen fick det bli fransyska istället. Och det fungerade alldeles utmärkt kan jag tala om! Jag hade en hel bit fransyska som jag skar ned i passande bitar, tänk på att ju större bitar du gör, ju längre lär de gå i grytan.

broccolibeef

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Biff med broccoli, bambuskott och sesam:

1,2 kg nötkött
10 cm purjolök
1,2 dl soya
1 msk muscovadosocker
7 dl köttbuljong
2 msk oxfond
3 msk sesamfön

1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
800 g broccoli

Skär köttet i fina bitar, lägg dem i botten på din Crock Pot eller i en gryta med lock. Slå över soya, socker, köttbuljong och oxfond. Skär purjolöken i mindre bitar. Ha i sesamfrön och rör om. Sätt på locket och kör i 3 timmar på hög värme, ha i burkarna med bambuskott och vattenkastanjer och kör ytterligare 30 minuter eller tills köttet är mört, men inte faller i sär.
Använder du en gryta med lock, sätt ugnen på 175 °C och låt köttet puttra i cirka 1,5 timme. Ha sedan i bambuskott och vattenkastanjer och kör 30 minuter till.

Koka broccolin tills den blivit mjuk. Häll av vattnet och rör i den i grytan. Servera direkt. Vi åt precis som den var, men självklart passar det bra med ris eller andra gryn till.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

42
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00