ANNONS

Marängsviss med blåbär

/

Hej i blåbärsskogen! Jag vet inte hur ni har det hos er, men här kryllar det av blåbär. Det räcker med att gå ett par meter in så brer ett stort hav av robust blåbärsris ut sig. Och blåbären är minst lika stora som amerikanska blåbär, fast mycket godare. Jag har inte hunnit plocka några mängder i år, men varje gång vi går förbi blåbärsskogen måste vi stanna till och plocka ett par deciliter. Ibland stannar vi bara för att äta, vilket  lyx ändå. Att gå ut i skogen och äta superfärska blåbär till mellanmål! Sedan är både jag och Axel blåa om fingrarna och kring munnen i flera dagar.
Axel har trotts sina unga år (13 månader för att vara exakt) gått och blivit en riktigt god blåbärsplockare. Jag ställer bara honom mitt bland buskarna och så står han där och pillar loss de blåa små bären med sina knubbiga barnfingrar. Självklart hamnar de flesta bären på backen, men en del får han faktiskt in i munnen. Under tiden hinner jag plocka ett par deciliter som vi sedan smaskar i oss tillsammans med turkisk yoghurt eller gräddmjölk.
Om det mot förmodan blir några blåbär över, ja då kan man göra en marängsviss men istället för banan har man blåbär till. En dessert älskad av både små och stora barn…
Bärsviss 8 portioner:
1 L äkta vaniljglass
5 dl vispgrädde
äkta vanilj
cirka 40 st maränger
4 dl blåbär eller andra bär
1 kruka citronmeliss
Börja med att göra runda, fina kulor av glassen med hjälp av en glasskopa. Lägg tillbaka dem i frysen och låt de frysa till under cirka 30 minuter. Då håller de sig runda och fina på fatet mycket längre när du serverat dem.
Vispa grädden tills det bildas mjuka toppar, smaksätt med vanilj. Varva glass, grädde och maränger på ett stort fat. Strö blåbär över och avsluta med citronmeliss. Servera på en gång.
Självklart går det bra att använda frysta, tinade blåbär.
 
Vad använder du helst blåbär till?
bild: Katja Kristoferson

51
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00