ANNONS

Långkok

/

Foto: Sebastian Niemi-Carlsson


I julklapp fick vi en hederlig lergryta, något jag faktiskt själv funderat på att köpa. Jag älskar att göra grytor som får stå länge, länge och puttra så att köttet blir så mört att du kan dela det med en sked. Det är lycka på en tallrik det! Fördelen med att låta maten puttra på inne i ugnen istället för på spisen är att du inte behöver oroa dig för att det skall koka över. Grytan kan i lugn och ro husera i ugnen medan du har andra saker för dig.
Den här grytan är lite av ett söndagsprojekt, då den gärna vill stå i ugnen minst fyra timmar för att bli perfekt. Köttet hade lösts upp helt och det gick utan problem att dela i möra bitar. Här hemma fanns det inte en tillstymmelse till buljong, då gäller det att försöka smaksätta på annat vis. Knyten av färska örter är perfekta att lägga i, mjuka sorter som basilika, timjan och oregano kan du låta puttra med sista halvtimmen. Använder du hårdare kryddor som till exempel rosmarin kan de gott koka med en längre stund. Genom att knyta ihop dem får du all den underbara smaken från kryddorna men slipper kvistar och hårda stjälkar i grytan.
Mör gryta på nöt:
600 g nötkött i bitar
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 förpackningar krossade eller konserverade tomater
4 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 dl balsamvinäger
rejält med salt och svartpeppar
1/2 kruka färska örter
Bryn köttbitarna i en klick smör, låt de få ordentligt med färg runt om. Blanda krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar i en lergryta eller vanlig gryta. Skala lök och vitlök, skär löken i tunna strimlor och krossa vitlöken. Lägg i all lök tillsammans med köttbitar och lagerblad. Gör ett knippe av färska örter och bind ihop med kökstråd, lägg i nu eller vänta till senare. Sätt på locket och ställ in grytan i en 150 grader var ugn. Rör om då och då, tillsätt eventuellt lite vatten och det börjar se torrt ut. Låt puttra i ugnen i fyra timmar eller tills köttet är så mört att det går att dela med en gaffel.
Ät med ris och en god sallad.
Brukar du göra långkok?
Bild: Linnéa Seidel

60
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00