ANNONS

Hembakad hönökaka

/

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag har länge funderat på att testa på att göra hembakad hönökaka. Barnen älskar de runa bröden man kan köpa i butik, och då är det fint att ibland kunna erbjuda samma, fast hembakat. Perfekt att ha i frysen!

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

På tisdagar har Axel nästan alltid med sig 1-2 kompisar hem efter skolan. För dom har tidig fotbollsträning. Då brukar jag passa på att utnyttja dessa gossar som testpanel, framförallt på nytt mjukt bröd jag bakar. 10 åriga grabbar är förvisso för det mesta väldigt hungriga, så det mesta slinker ner. Men, dom är också väldigt ärliga och svarar gärna på hur saker och ting smakar.

Igår var inget undantag och min hembakade hönökaka fick mer än godkännt!

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag testade att baka två stora rundlar som jag delade i två, ni vet som den klassiska hönökakan ser ut. Men jag gjorde resten av degen till små bollar som jag kavlade ut. Och jag tycker dom blev allra bäst faktiskt. Även om barnen tyckte de stora smörgåsarna var bra, då man inte behövde hålla på och bre så många smörgåsar..

Receptet räcker till 4 stora kakor eller ca 16 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill baka mer när du ändå är i gång.

De bröd som inte äts upp samma dag fryser man med fördel in då de lätt blir torra dag två.

Kavla inte ut bröden allt för tunt, utan låt dom gärna vara 1/2 cm tjocka.

Hönökaka:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
50 g mjukt smör
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke och tillsätt all mjölk. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret, sirap och rågsikt. Blanda i salt och 3-4 dl vetemjöl. Rör ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin. Täck bunken och låt jäsa i cirka 2 timmar.

Dela degen i 4 bitar. Kavla antingen ut dessa till runda kakor. Eller fortsätt att dela degen så du har 16 jämnstora degbitar. Kavla ut med vanlig kavel. Avsluta med att kavla degbitarna med kruskavel. Har du ingen sådan så nagga degen ordentligt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda i 250°C i  cirka 5-7 minuter för stora bröd och 3-5 för de mindre. De ska gräddas hastigt i varm ugn och alla ugnar är olika. Så håll koll så bröden inte blir brända!

För mer inspiration, glöm inte att följa mig både på instagram & facebook!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Lönneberga

Hasselbackskyckling med fetaost och färska örter

/

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Foto: Photographer: Linnea Seidel

Idag har jag lagat något jag gått och funderat på riktigt länge. Nämligen hasselbackskyckling fylld med fetaost och färska örter.
Jag menar, hör bara hur gott det låter! Som tur var levde verkligheten upp till mina förväntningar och det blev en riktig 10-poängare.

Jag fyllde mina bröstfiléer från Lönneberga med fetaost och färska örter. Nästa gång ska jag testa mozzarella och tomat, det blir nog också riktigt gott!

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Foto: Photographer: Linnea Seidel

Lönneberga kyckling har tagit fram helt nya förpackningar. Helt plötsligt tar en förpackning med 700 g kyckling inte upp lika mycket plats som tidigare!  Förutom att den är gjord av minst 57% mindre plast än tidigare är den riktigt enkel att öppna- ingen sax behövs, du river bara av överdelen och vickar enkelt ur kycklingen på skärbrädan eller ner i stekpannan/ugnsformen. Smidigt va?

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Foto: Photographer: Linnea Seidel

Jag serverade min hasselbackskyckling tillsammans med världens busenklaste pastasallad. Färsk pasta (ta den du föredrar, jag tog en ravioli med basilikasmak), körsbärstomater, balsamvinäger och färsk spenat är allt som behövs. Äts med fördel halvljummen sådär.

Hasselbackskyckling med fetaost och färska örter         4 port:

700 g Lönneberga Kyckling Bröstfilé
2 dl finhackade örter (jag tog basilika och persilja)
olja att steka i
150 g fetaost
svartpeppar
ca 1 dl finriven ost

Ha upp kycklingfiléerna på en skärbräda och torka dom helt torra. Gör små snitt i varje bröstfilé, kycklingen ska fortfarande sitta ihop, så skär inte hela vägen igenom.
Finhacka örterna och stek mjuka i lite olja.
Mosa i fetaosten i de varma örterna och blanda väl.

Lägg filéerna i en ugnsfast form. Klicka i lite fyllning i varje snitt på kycklingfiléerna. Krydda med svartpeppar. Strö över finriven ost. Gratinera på 180°C i cirka 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Färsk pastasallad:

4 port färsk pasta
500 g tomater
olja att steka i
ca 3 msk balsamvinäger
salt
60 g babyspenat

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Dela tomaterna på mitten och stek dom hastigt i lite olja. Tomaterna ska precis mjukna men inte bli för mosiga. Slå på balsamvinäger och smaka av med salt.

Rör i den nykokta pastan och blanda i babyspenat. Servera till hasselbackskycklingen.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Veckans mat- 5 recept på husmanskost

/

Köttbullar med parmesan och basilika

Ny vecka står för dörren och vad passar då bättre än att bjuda på lite inspiration inför veckans middagar? Idag tänker jag mig 5 recept på husmanskost. För visst är det något speciellt med de klassiska, välkända smakerna och rätterna? Mer husmanskost åt folket helt enkelt!

Köttbullar är alltid ett vinnande koncept. Här jag smaksatt dom med parmesan och basilika. Perfekt att servera till en portion pasta!

Fiskgratäng med citronsås

Fiskgratäng med citronsås. Alltså det här är SÅ GOTT!
Om du som jag arbetar hemifrån i dessa tider är detta det perfekta receptet då du enkelt kan förbereda några av momenten under lunchen. För att sedan lätt kunna fixa iordning middagen. Så smidigt! Kolla in receptet för att se hur jag gör!

stuvadspenat

Stuvad spenat. Något jag blev akut sugen på här för någon vecka sedan. Så gott att servera till fisk, korv, potatis-ja det är mycket som blir bra mycket godare med lite stuvad spenat till!

Klassisk raggmunk

I helgen tog jag och stekte en hel drös raggmunk på vår muurikka. Sedan flyttade vi ut utemöblerna i solen och njöt av årets första utelunch.  Det kändes så lyxigt. Raggmunk stekt i smör. MUMS! Nu kanske jag inte tar fram muurikkan en helt vanlig vardag. Men dom precis lika bra att steka inne i stekpannan. Ett väldigt gott alternativ till att laga pannkaka tycker jag!

Kyckling i currysås

Något som alltid går hem i denna familj är kyckling i currysås. Så ruskigt enkelt att göra och det uppskattas av hela familjen. Här har jag ugnsbakat kycklingen och gjort en currysås till. Lättare än så här blir vardagsmaten knappast!

Rabarberrutor

En riktig klassiker är dessa syltrutor! De är nog mina favoriter! Lätta att baka i långpanna och du kan variera dom i det oändliga. Här har jag haft rabarber i. Men så här års funkar det ju bra med tillexempel lingonsylt.

Hur känner du inför husmanskost? Är det tråkigt och trist eller har du som jag en förkärlek till det?

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00