ANNONS

7 recept att laga på sportlovet

/

Pannkaksmuffins
Så var sportlovet här för vår del. Även om jag är tvungen att jobba måndag och tisdag den här veckan så är Axel hemma, medan Isac går på fritids. Barnen är mycket nöjda med arrangemanget och jag hoppas hinna jobba klart allt jag måste på de här två dagarna.

Och jag tänkte att idag tipsar jag om 7 recept som passar finfint att göra på lediga dagar.

Varför inte pannkakasmuffins på kikärtor. Väldigt uppskattade av alla här hemma till frukost, enklare lunch eller mellis!

Tacopizza på libabröd

Köp hem en förpackning eller två med libabröd och du har lunchen eller middagen klar på ett litet killevipp! Här har jag gjort en tacopizza som hittills alla som ätit älskat!

äppelpannkakor

Pimpa upp de vanliga pannkakorna och gör äppelpannkakor istället! Har du testat?

Omelett

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Min favoritlunch är utan tvekan omelett. Så enkelt att göra av det som råkar finnas hemma. Barnen brukar föredra skinka eller något sånt i. Medan jag gärna har rödbetor, fetaost och något grönt i min. MUMS!

Får ofta frågan om vilken stekpanna jag använder. På bilden ovan ser ni min favorit som ni hittar här!

Odla ärtskott

Kanske inte ett recept i sig. MEN, något kul att göra tillsammans på lovet. Att odla ärtskott är superenkelt och på bara några dagar börjar dom gro och man kan se små gröna skott!

Kolakakor med strössel kalassnittar

Foto: Photographer: Sebastian Niemi Ca

Baka något mumsigt tillsammans, vad sägs om mina kalasfina kolasnittar?  

Enkla att baka och hur goda som helst!

Milkshake

Nice cream milkshake– milkshake gjord på frysta mixade bananer istället för glass. Jag lovar att fet här gör succé hos både stora som små! Jag smaksatte min med hallon, men ta de bär du gillar bäst. Blåbär, jordgubb eller kanske mango blir också supergott!

Har ni redan haft lov eller går ni som vi på lov denna vecka?

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kladdkaka med kextopping

/

kladdkaka, topping, choklad

Alltså mina käraste vänner. Det här bara måste ni baka till helgen: Kladdkaka med kextopping. Ljuvligt kladdig kladdkaka, toppad med ett lager choklad med kex i. Det är chokladigt, mjukt, salt och knaprigt. Allt på en och samma gång!

kladdkaka, topping, choklad

Och ett perfekt sätt att använda upp de där överblivna kexen som ligger i sin plastförpackning och smular sönder. Jag vet att dom finns även hos dig!

kladdkaka, topping, choklad

Jag hade ett gäng salta kex hemma. Men det går såklart lika bra att använda digestivekex om du har det. 

kladdkaka, topping, choklad

Här är det äntligen fredag efter en lång och ganska tung vecka känns det som. Men idag skiner solen och förhoppningsvis blir humöret lite bättre av det. Helt galet att det nyss var -15 och massor av snö ute, när det idag är barnmark, fågelsång och en starkt lysande vårsol.

kladdkaka, topping, choklad

Att göra en perfekt kladdkaka kräver lite övning. Alla ugnar är olika och det gäller att få till den där exakta kladdigheten där kakan inte är rinnig. Men heller inte för torr.

Mitt bästa tips är att hellre låta kladdkakan bli lite för lös och sedan låta den stå och stanna till helt i kylen över natten.

Se till att kanterna runt om kladdkakan har stannat men mitten ska fortfarande vara riktigt kladdig, nästan ogräddad liksom. Då får du till den bästa kladdkakan.

Kladdkaka med kextopping:

150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
Värm ugnen till 175°C.

200 g choklad (jag tycker det är gott att ta 100g mörk och 100g mjölkchoklad)
ca 100 g kex
1 tsk kokosolja

Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en lät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.

Smält chokladen i vattenbad. Krossa kexen. Blanda i kex och kokosolja i den smälta chokladen och blanda väl.
Bred detta över den kalla kladdkakan.

Servera!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Recept på världens bästa pizzadeg

/

Pizzadeg, hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

Det finns några små guldkorn till recept jag haft i min ägo i många, många år.
Mitt recept på pizzadeg är ett sådant. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran. Receptet har jag fått av en kollega jag hade när jag var i 20-årsåldern. Som i sin tur fått det av en pizzabagare.

Pizzadeg, hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

Det allra bästa med detta recept, det är att du kalljäser degen. Alltså kan du göra degen redan dagen innan ni ska baka ut pizzorna. Låt degen bara jäsa i en rymlig bunke i kylen. 

Pizzadeg, hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

Otroligt smidigt och himla gott!

Förutom att ha ett bra recept på pizzadeg, så finns det några andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:

  • Använd gärna en pizzasten. Har du ingen? Sätt då in plåten i ugnen när du slår på ugnen. Då är plåten riktigt varm direkt när pizzan kommer på.
  • Grädda pizzorna riktigt varmt! Jag kör alltid på högsta värme, är du rädd att kanterna blir brända, sätt pizzan i nedre delen av ugnen.
  • Flytta över den utbakade pizzadegen på ett bakplåtspapper, då blir det mycket lättare att skjuta över pizzan på den varma plåten/pizzastenen.
  • Ju längre tid din pizzadeg ska jäsa- ju mindre jäst behöver du.
  • Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill du ha fluffiga kanter pressar du ur all luft ur degen om du använder en kavel.
    Pizzadeg, hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

Som barn uppvuxen på 90-talet serverades alltid hemgjord pizza utkavlad i långpannan. Men det är ju bara att konstatera- de här pizzorna blir så mycket godare!

Pizzadeg, hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

När din deg jäst klart, forma den till 4 bollar och låt jäsa övertäckta i cirka 15 minuter i rumstemperatur.

Beroende på hur länge du vill jäsa din deg finns några olika sätt att göra denna deg.

Långjäsning: använd 15 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i kylen. Bör jäsa minst över natten. Men gärna ett dygn.

Mellanjäsning: använd 25 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Recept på världens bästa pizzadeg 4 runda pizzor:

4 dl vatten
6 msk olja
25 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 8 dl mjöl (du kan byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete)

Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl.
Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanterna men inte vara kladdig.

Jäs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur.

När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar.
Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller din pizzasten.
Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri topping. Grädda tills kanterna börjar få fin färg, ca 10 minuter.

Det finns massor av olika bakstenar och pizzastenar. Den här från bakstenen verkar himla bra då den absorberar upp fukt från det du lägger på. Kanske vore en idé att testa?

Ni vet att ni också kan följa mig på Instagram?

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00