Lax med ölbräserad lök, spetskål och kall sås

Krögaren Pontus Frithiof har tillsammans med Falcon Raw tagit fram ett recept där mat och dryck möts på ett gott sätt.

ingredienser

Jag fick ett bud med alla ingredienser till det här receptet på lax med kall kaviar- och gräslökssås, ölbrässerad lök och smörslungad spetskål. Så det var bara att gå hem och laga. Rätten var väldigt lätt och gick snabbt att laga. Dock hade den lite för många moment för att laga när man kommer hem sent en vardagskväll. Men den var fantastiskt välkomponerad och passar perfekt till helgen. Imponera på era vänner med en härlig höstmiddag som inte är ett dugg svår att göra. Det ljusa ofiltrerade ölet passade perfekt att både ha i maten och att dricka till.

4 x 180 gr norsk fjordlaxfilé med skinn, 1 msk olivolja,
1 tsk flingsalt

3 dl crème fraiche, ca 1 dl kalles kaviar, 1 knippe gräslök, peppar

2 st gul, lök
33 cl ofiltrerad ljus lager, t ex Falcon RAW, ca 150 gr smör,
1 tsk råsocker,
salt och
peppar

1 huvud spetskål
saltat vatten, (1-2 tsk salt/liter vatten), ca 100 gr osaltat smör,
gräslök,
salt
och peppar

600 gr potatis,
salt (1-2 tsk salt/liter vatten), dill

Gör så här: Häll i lite olja i botten på en stekpanna, lägg i laxfilén med skinnet nedåt på svag värme, toppa laxfilén med lite flingsalt och några droppar olivolja. Låt laxen steka på mycket svag värme i ca 15 min. Den skall serveras med knaprigt skinn och glasig ovansida.

Blanda crème fraiche med kaviaren och fint skuren gräslök, och krydda med svartpeppar.

Skiva den skalade löken fint, sautera i smör, slå i ölen, låt koka ner tills att det nästan är torrt. Smaka upp med råsocker, salt och peppar och en tesked smör.

Skär kålen i fina trekanter, blanchera i saltat vatten i ca 45 sek, slå av vattnet och sautera upp i en panna med smör och avsluta med salt, peppar och lite gräslök.

laxx

Koka potatis (använd helst en fin potatis med tvättat skal) med salt och dillkvistar. Servera laxen tillsammans med tillbehören!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..