Kycklingvingar med krispig rotfruktssallad

Förra veckan fick jag testa Kronfågels nya storsatsning Sol&Sprätt. Vi var på restaurang Hjerta på Skeppsholmen och duktiga Lisa Lemke stod för kycklingrecepten.

kycklingvingar

Det är Sveriges första Free Range-kyckling. En utomhuskyckling i segmentet mellan traditionell svensk gårdskyckling och Ekologisk Bosarpkyckling. Vi svenskar äter mycket kyckling och efterfrågar ständigt nya alternativa kycklingar. Här är Lisa recept på Asiatiska kycklingvingar med krispig och het rotfruktssallad:

1 kg Sol&SprättTM Utomhuskyckling kycklingvingar

Marinad: 1 dl honung,
4 krossade vitlöksklyftor, 1/4 –1 chili, urkärnad och finhackad, 2 msk japansk soja,
1 dl fisksås,
rivet skal och saft från 1 lime, rikligt med nymalen svartpeppar

Krispig sallad: 600 g finstrimlade rotfrukter, t ex kålrot, morot, rotselleri och gulbeta, 3–4 finstrimlade vårlökar,

45 g skalad och riven ingefära, saft från 1 stor lime,
1 tsk socker,
1 msk fisksås,
1 dl av vardera – finhackad koriander, thai- basilika och mynta.

Rör samman marinaden och ta bort ca en tredjedel av den innan du lägger ner kycklingvingarna. Sväng runt allt ordentligt och häll gärna allt i en påse. Låt kycklingvingarna marineras i kylskåp i 3–4 timmar, gärna över natten.

Pressa ut juicen ur den rivna ingefäran och blanda juicen med limesaft, socker och fisksås. Blanda i de strimlade rotfrukterna med dressingen och låt stå under tiden du tillagar kycklingvingarna. Häll marinad och kycklingvingar i en ugnsfast form, krydda med lite salt (tänk på att soja och fisksås redan är salt). Stek i mitten av ugnen på 225° i ca 15–20 minuter eller tills kycklingvingarna fått fin färg och har en innertemperatur på 82°, vänd gärna på dem någon gång under tiden. Ta ut vingarna och sväng runt dem med den del marinad som du tog undan från början. Häll upp på ett fat och toppa med strimlad vårlök och eventuellt lite hackade asiatiska örter (från salladen). Sväng runt salladen med strimlad vårlök och hackade örter och servera med limeklyftor och de heta vingarna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..