ANNONS

Semmeltårta

/

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Hej!

Fettisdagen och allt! Jag kom hem från dygnspass på jobbet på fm och visste inte om jag skulle baka eller köpa färdiga semlor. Bestämde mig för att göra semmeltårta att överraska tjejerna med när dom kom hem från skolan. Tycker det är så smidigt att göra en stor istället för flera små. Plus att du kan ta så stor bit du vill. En smal liten, eller en så stor som samvetet räcker till. 😉

Jag lyckades med att både ha fel inställning på ugnen och att glömma ta ut den i tid. Därför är den lite för mörk för min smak. (Inte för övriga familjen dock som försedde sig med både två och tre bitar innan dom fikat färdigt.) Inte det enda min förvirrade hjärna fixat denna vecka, och det är bara tisdag än! 🙈 Jag tog fel på dag på ett möte, men det fixade sig i tid så kom iväg. Sen glömde jag ett viktigt papper när jag åkte därifrån. Det enda papperet jag skulle ha med mig. Ja ja.. värre saker har ju hänt. Men jag får nog hålla i hatten resten av veckan.

Du behöver till en tårta, ca 10-12 bitar:

25 g jäst

1 1/4 mjölk, fingervarm

1 ägg

3/4 dl strösocker

1 nypa salt

1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade

50 g smör, rumsvarmt

4-5 dl vetemjöl

Pensling:

1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa

2-3 msk mjölk

5-6 dl vispgrädde

Garnering:

Florsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50-60 minuter.

Knåda igenom degen på mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. Degen ska vara lite rundad som en kulle. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Obs! Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Låt den kallna på ett galler.

Skär ett lock på semlan. (Jag skar en trekant idag men det är bättre när man skär ett runt lock.)

Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.

Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.

Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker vid servering.

Tips: Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!

”Recept från tidningen Hembakat.”

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Inte första, eller sista gången jag gör denna!

Kram//Jenny

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00