ANNONS

Smashburgare

/

Hej!

Smashburgare är den absolut godaste burgaren, det är hela familjen överens om hemma hos oss. Har du inte testat så gör det. Du vill inte laga burgare på något annat sätt sen, tro mig. Smash är en teknik som innebär att du från löst sammansatta bollar pressar ner med ett ordentligt tryck på en het stekyta. Det man vill är att få en maximerad maillardreaktion på hela burgaren. Och att tillaga burgaren invändigt och uppåt gör att köttsafterna inte rinner ut, resultatet blir en otroligt saftig burgare.

Använd en fet färs, jag köper högrev. Eller så maler du färsen själv. Du ska inte överarbeta färsen, baka bara ihop den till en liten boll. Jag har ca 80 g färs till varje boll. Inte mer, ta hellre 2 st och gör en dubbelburgare. Till barnen är det lagom med 1 st.

Då pannan ska vara så het som möjligt så använd en gjutjärnspanna eller kolstål. Inget fett i pannan. Då är risken att burgaren kokas istället för steks då färsen redan är tillräckligt fet. Och du vill också att färsen riktigt ska nypa till och fastna för bästa möjliga yta.

Jag har en stekhäll i gjutjärn som går att använda på en hel zon på induktionshällen. Perfekt att lägga på grillen med. Men en gjutjärnspanna fungerar minst lika bra. Lägg bollen i den heta pannan. Använd t.ex. en liten kastrull att smashsa med. Tryck till färsen med undersidan av kastrullen, ha ett bakplåtspapper emellan, annars fastnar det. Håll kvar i minst 10 sekunder så maillardreaktionen hinner skapas. Salta och peppra. Vänd när du precis ser köttsaften tränga igenom ytan. Burgaren har med all säkerhet nu fastnat i pannan, men ingen fara. Det ska vara så, behöver den inte skrapas loss har du inte lyckats med ytan. Ta en stekspade och skrapa loss burgaren försiktigt, vänd och salta och peppra även andra sidan. Lägg på en god cheddarost. Stek andra sidan ca 1-1 1/2 minut.

Jag har en sån här att smasha med. Men som sagt, en flatbottnad kastrull duger lika bra.

Sen är det bara att bygga din burgare med det du gillar. Ett gott briochebröd som först rostas lite i pannan vill jag ha. Krispig sallad. Tryffelmajo (blanda majonnäs med tryffelolja), och massor med tunt skivad lök stekt på låg värme i smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Galet gott!!

Sötpotatispommes till vill vi vuxna ha. Inte barnen, de vill ha vanliga.

Godaste hamburgaren vi ätit är betyget! Barnen skippar dock löken.

Så saftigt och obeskrivligt gott!

Gör detta!

Kram//Jenny

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00