ANNONS

Hummersoppa

/

Hej!

Hummersoppan vi åt på nyår var inte första gången jag gjorde den. Vi har ätit den tidigare men jag har aldrig lagt receptet som är från Mitt Kök på bloggen. Nu ska den in, mörka bilder till trots, för den är makalöst god. Rekommenderar att lägga extra tid på att göra egen fond av skalen. Det är det värt. Perfekt förrätt på nyår eller andra festliga tillfällen!

Du behöver till 4 portioner:

6 dl hummerbuljong (se recept längre ner)

2,5 dl vispgrädde

1 msk smör

4 cl konjak (jag tar lite mindre för mildare konjaksmak)

2 cl madeira

1 tsk maizena

Salt och svartpeppar

Till garnering:

1 hummerstjärt, skivad, tryffelolja, ärtskott eller dillkvist.

Hummerbuljong:

2 humrar

1 msk smör

1 msk matolja

4 schalottenlökar, hackade

2 selleristjälkar, hackade

1 morot, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 msk tomatpuré

1/2 tsk fänkålsfrö

2 dl vitt vin

Några dillstjälkar eller 1/2 tsk dillfrö

Gör så här:

Om du gör din egen hummerbuljong: Klyv humrarna och ta ut köttet. Försök hålls kloköttet intakt då det blir en snygg garnering till soppan. Rensa bort inälvorna. Torka av hummerskalen och krossa dom. Hetta upp smör och olja i en kastrull och bryn hummerskal, grönsaker, tomatpuré och fänkålsfrö på hög värme tills de tar lite färg. Slå på vin och vatten och låt koka upp. Lägg ner dillstjälkar eller dillfrö. Låt buljongen sjuda kraftigt i 30 minuter. Inte mer. Ta kastrullen av plattan, sätt på ett lock och låt dra i en timme. Sila av buljongen och koka ner den tills 6 dl återstår. (För mig återstår det inte mer än det efter sjudningen, kanske sjuder för kraftigt, så kokar inte ner någonting).

I den heta hummerbuljongen, blanda ner grädden och låt koka ihop i 5-10 minuter. Rör ner smör, konjak och madeira. Rör ut maizenamjöl i några teskedar vatten och häll den i soppan. Låt koka upp så soppan tjocknar lite.

Servera soppan i varma tallrikar och lägg lite hummerkött i botten. Garnera med några droppar tryffelolja och några ärtskott eller en liten dillkvist. Jag tycker det är gott med en bit vitlöksbröd till.

Smaklig spis!

Vi drack champagne till soppan. 👌🏻🔝 En torr eller halvtorr sherry rekommenderas också till.

Så god!

Kram//Jenny

0
5

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00