ANNONS

Helstekt oxfilé med mandelpotatiskaka och pepparsås

/

Foto: Copyright 2020. All rights reserved.

Hej!

Här kommer receptet jag gjorde i samarbete med Coop Sollerön till nyår. En festlig rätt som passar närsomhelst du vill laga något lyxigt. Gör som mig och unna dig en fin bit svenskt kött. Det är och gör skillnad. Här serverar jag min oxfilé med en mandelpotatiskaka som går utmärkt att förbereda dagen innan. Till det en god pepparsås och stekta morotsstrimlor med chili och vitlök.

Du behöver till 6 portioner:

Ca 1 kg oxfilé

Smör att steka i

Salt, svartpeppar

Timjan

Potatiskaka:

1 kg mandelpotatis

150 g riven parmesanost

2 pressade vitlöksklyftor

1 1/2 dl vispgrädde

1 tsk torkad timjan

Salt, svartpeppar

Pepparsås:

Smör

1 schalottenlök

1/2 msk grovmalen svartpeppar

4 dl vispgrädde

2 msk kalvfond

1 msk soja

1 tsk dijonsenap

2 tsk farinsocker

Salt

En skvätt konjak

Morotsstrimlor:

2-3 morötter

1 pressad vitlöksklyfta

Olivolja

Chiliflakes

Flingsalt

Tillbehör:

Färsk sparris

Färsk timjan

Gör så här:

Börja med mandelpotatiskakan.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda grädde, parmesanost, vitlök och kryddor i en bunke. Tänk på att parmesanosten är salt i sig när du saltar. Skala och riv en mandelpotatis i taget, på grövsta delen av rivjärnet, och blanda ner i smeten. Smörj en avlång brödform och lägg potatisblandningen däri. Tryck till potatissmeten ordentligt och grädda mitt i ugnen 1 timme. Ta ut och låt svalna. Skär mandelpotatiskakan i skivor och stek på dom runtom i smör så dom får en fin yta och blir varma precis innan servering.

Pepparsås:

Finhacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med peppar i smör på medelvärme i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser förutom konjaken. Låt såsen koka ihop tills den tjocknat lite. Tillsätt konjaken och låt småputtra några minuter. Smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Oxfilé:

Sätt ugnen på 125 grader.

Ta fram köttet så det blir rumstempererat. Putsa köttet och krydda med salt, svartpeppar och timjan (färsk eller torkad). Bryn den hela filén runtom i en stekpanna och lägg sen över den i en ugnsform. Stick in en termometer i den tjockaste delen och tillaga mitt i ugnen tills den får den innertemperatur du önskar. (Ca 53 för blodigt, 58 för medium, 68 för välstekt- rekommenderar inte välstekt på oxfilé) Jag kör den till 57 grader. Ta ut köttet och låt det vila 10-15 minuter innan du skär upp det i skivor.

Morotsstrimlor:

Skär långa strimlor med en potatisskalare. Stek dom i olja, ha i pressad vitlök och chiliflakes mot slutet. Strimlorna ska bli lite mjukkrispiga. Strö över flingsalt.

Servera rätten med smörstekt sparris och färsk timjan som dekoration.

Smaklig spis!

Foto: Copyright 2020. All rights reserved.

Foto: Copyright 2020. All rights reserved.

Foto: Copyright 2020. All rights reserved.

Fantastiskt gott! Och så kul att fler som provat receptet hört av sig och tycker lika. Det betyder massor när ni hör av er med feedback.

Kram//Jenny

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00