ANNONS

Blodapelsinglass

/

Dessert

,

Glass

,

Foto: Copyright 2020. All rights reserved.


Hej!


Fredag och ledig helg som ska ägnas åt jobb i köket. Mat ska lagas och förberedas. Och det blir bakning med barnen, det var inte igår. Ser så fram emot! Daga vill göra brownies och Elin vill baka själv, något från Roy Fares ”Cake Hero”.


Nu när blodapelsinerna är igång så måste ni göra den här magiska glassen! Receptet har jag hittat hos Matplatsen. Den är så enkel och så god. Ni vet när man tagit sista skeden och så smakar det mer och man vill ha bara lite till, och lite till. Glassen är en blandning mellan gräddglass och sorbet och är fräsch, söt och syrlig på samma gång. Familjen älskar den och förra året gjorde vi den flera helger på raken, så god är den.


Man behöver ingen glassmaskin till den här glassen men då jag har en så brukar jag alltid låta glassmeten stå och svälla lite i kylen och sen köra den i maskin. Men det här receptet har fått toppbetyg utan maskin så det är inte nödvändigt som sagt.


Du behöver:


250 g socker


2 1/2 dl vatten


100 ml pressad apelsinsaft (blodapelsiner)


300 g vispgrädde (ovispad)


Saften av en 1/2 citron


Till servering:


Riven mjölkchoklad


Gör så här:


Koka upp socker och vatten till en klar sockerlag. Ta bort från värmen. Häll i apelsin och citronsaften, blanda i grädden och häll i en bunke och ställ i frysen.


Rör gärna lite då och då för att undvika att den blir isig i botten (men man kan hoppa över detta). Låt stå i frysen över natten eller minst 6-8 timmar beroende på storlek på formen.


Servera med riven mjölkchoklad.


Foto: Copyright 2020. All rights reserved.


Det finns flera olika sorter av blodapelsiner. Några att hålla utkik efter är:


1. Moro


Den vanligaste, och rödaste, sorten, som dyker upp i våra butiker redan i december och hänger med till februari.


2. Tarocco


Den mer exklusiva och något större varianten som är ännu lite sötare. Brukar finnas i svenska butiker från januari till mars.


3. Sanguinello


Skördas mars till april och är lite svårare att få tag på i Sverige. Däremot finns mängder av läckra juicer pressade på enbart Sanguinello-apelsinen.


Lite fakta från Ica om blodapelsiner:


Den magiska färgen, ännu nyttigare än gul apelsin


Blodapelsinens karaktäristiska pigmentering innehåller det naturliga färgämnet antocyanin, som hittas i både blommor, frukt och blad. Det är detta ämne som gör blåbär blå och färgar höstlöven röda. Antocyanin tillhör en typ av antioxidanter som kan ha en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Blodapelsinen är mycket nyttig. Den innehåller nästan dubbelt så höga halter av vitamin C, antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter som en vanlig apelsin.


Soliga dagar och kalla nätter


Visste du att i princip all världens blodapelsiner odlas på södra sidan av Etna på Sicilien i Italien? Det är det unika mikroklimatet runt vulkanen Etna med kalla nätter ner mot nollan och varma soliga dagar med 25 grader på eftermiddagen som är hemligheten bakom de blodröda apelsinerna. Ju kallare nätter desto rödare apelsiner. Det är därför blodapelsinerna i början på säsongen, när nätterna fortfarande är varma, är ganska bleka. Blodapelsinernas säsong är förhållandevis kort och går från mitten av december till april/maj.


Foto: Copyright 2020. All rights reserved.


Jag ska göra en omgång av den här glassen i helgen. Mums!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00