ANNONS

Biff med potatiskaka, rödvinssås, tryffelsmör och ugnsrostade betor

/

Högtider

,

Kötträtter

,

Potatis

,

Rotfrukter

,

Samarbeten

,

Såser, dressingar och röror

,

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


”I samarbete med Siljans Chark
Hej!
I samarbete med Siljans Chark har jag tagit fram ett riktigt gott nyårsrecept med deras högkvalitativa biff i huvudrollen. Så mör och god! Den serveras med en potatiskaka (går utmärkt att förbereda dagen innan), rödvinssås, tryffelsmör samt ugnsrostade betor.
Du behöver till 4-5 portioner:
1 kg biff från Siljans Chark
Salt, svartpeppar
Timjan
Smör att steka i
Potatiskaka:
900 g mjölig potatis
2 pressade vitlöksklyftor
150 g riven västerbottenost
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
Salt, svartpeppar
Tryffelsmör:
Om du inte får tag på färsk tryffel, använd mer tryffelolja.
250 g rumsvarmt smör
1 st färsk riven tryffel
Tryffelolja, några droppar, beror på hur stark den färska tryffeln är, smaka av!
Ett par droppar citron
Flingsalt, svartpeppar
Ugnsrostade röd och gulbetor:
500 g färska rödbetor
500 färska gulbetor
Olivolja
Salt, svartpeppar
Färsk timjan
Rödvinssås:
3 dl rödvin
1 dl vatten
3 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk socker
Salt, svartpeppar
2 msk smör
Maizena
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Ta fram köttet så det blir rumsvarmt. Putsa köttet, krydda med salt, svartpeppar och timjan och stek runtom i smör. Sätt en stektermometer mitt i köttet och lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen och stek tills köttet är 56 grader för rosa inuti. Ta ut och låt vila i 10 minuter innan du skär upp det.
Potatiskaka:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda grädde, västerbottenost, vitlök och kryddor i en bunke. Skala och riv en potatis i taget, på grövsta delen av rivjärnet, och blanda ner i smeten. Smörj en avlång brödform och lägg potatisblandningen däri. Tryck till potatissmeten ordentligt och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna. Skär potatiskakan i skivor och stek på dem i smör runtom så dom får en fin yta.
Tryffelsmör:
Vispa det rumsvarma smöret med tryffel och citron med elvispen. Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer tryffelolja.
Betor:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela de röda och gula betorna i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på några färska timjankvistar. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter tills betorna är mjuka.
Rödvinssås:
Blanda alla ingredienser utom smör och maizena i en kastrull. Koka upp och småputtra i 10 minuter. Red med maizena och blanka av såsen med smöret.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


GOTT NYTT ÅR!
Och du, glöm inte att handla lokalt kött för bästa smakupplevelse och för att främja bygdens bönder.

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00