ANNONS

Marinerad biff med goda tillbehör

/

Gratänger

,

Grönsaker

,

Högtider

,

Kötträtter

,

Potatis

,

Samarbeten

,

Tillbehör

,

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


”I samarbete med Siljans Chark
Hej!
Nyårsafton närmar sig och i samarbete med Siljans Chark har jag gjort ett par recept som passar utmärkt. Först ut är en marinerad biff av högsta kvalitet. Du steker biffen runtom, kör klart den i ugnen och låter den sen ligga i marinad 1-2 dygn, köttet blir oerhört saftigt, mört och smakrikt. Garnera med rotfruktchips för en god crunch. En god hederlig potatisgratäng tycker jag passar bäst till. Addera en rödvinssås och haricots verts med knaperstekt sidfläsk och flingsalt och det blir succé.
Om du lägger köttet i marinad imorgon söndag eller på måndag så har du nyårsköttet klart. Och glöm inte att handla lokalt för att främja bygdens bönder. Du gör en god, hållbar och viktig gärning och bidrar till en levande landsbygd och biologisk mångfald. Och får framförallt en mycket bättre smakupplevelse!
För mig är det självklart att välja Siljans Chark som jobbar med noggrant utvalda gårdar och är måna om god djuromsorg och korta transporter.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Marinerad biff:
Du behöver till 6-8 personer:
1- 1 1/2 kg biff från Siljans Chark
Salt och svartpeppar
Smör att steka i
Marinad:
1 dl japansk soja
1 dl balsamvinäger
1/2 dl flytande honung
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk oxfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk timjan
Svartpeppar
Garnering:
Krossade rotfruktschips
Färsk timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Putsa köttet, krydda med salt och peppar och stek runtom i smör.
Sätt en termometer mitt i köttet och lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen och stek till köttet är 55 grader. Då är köttet rosa i mitten, föredrar du mer välstekt så låt köttet gå till högre temperatur.
Under tiden blandar du marinaden.
När köttet är klart lägger du det direkt i marinaden i dubbla fryspåsar. Häll även på köttsaften från formen. Lägg köttet i kylen när det svalnat och låt ligga i 1-2 dygn. Vänd på påsen då och då.
Skiva upp i tunna skivor. För hand eller använd en skärmaskin. Lägg upp fint på ett fat och toppa med krossade rotfruktschips och färsk timjan.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Potatisgratäng:
Jag har testat både att förkoka potatis och som här att inte förkoka. Jag tycker gratängen blir minst lika god av att inte förkoka. Och så bra att det blir ett moment mindre. Fördelen med att koka först är endast om du vill förbereda och sen gratinera klart innan gästerna kommer anser jag.
Du behöver till 6-8 personer:
Ca 1 kg fast potatis
3 pressade vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar
Torkad dragon
4 dl vispgrädde
2-3 dl valfri riven ost, jag hade prästost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsfast form.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Blanda med pressad vitlök och kryddor i formen. Häll på grädden. In i ugnen, först i 30 minuter, ha på den rivna osten och grädda i ca 20 minuter till tills potatisen är klar.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Rödvinssås:
Du behöver:
3 dl rött vin
1 dl vatten
3 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk socker
Salt, svartpeppar
2 msk smör
Maizena
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom smör och maizena i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Red med maizena och blanka av såsen med smöret. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Haricots verts med knaperstekt sidfläsk och flingsalt:
Du behöver:
Haricots verts
Sidfläsk från Siljans Chark
Flingsalt
Gör så här:
Koka haricots verts efter anvisning och låt rinna av. Skär sidfläsk i små tärningar och knaperstek det. Blanda sen ihop och toppa med flingsalt.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Gott Nytt År!

0
6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00