ANNONS

Hemmagjord Kebab

/

Köttfärs

,

Middag

,

Samarbeten

,

Såser, dressingar och röror

,

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


” I samarbete med Kökets kurser
Hej!
Så himla bra med matlagningskurser online. Bara att ta fram och titta på närsomhelst, hur många gånger som helst. Älskar att bli inspirerad och gick verkligen igång på Zeinas kurs med Mellanösterns smaker! Fick lov att testa kebab, finns flera olika varianter att testa i kursen. Jag lagade kebabstocken, har gjort en annan variant tidigare, den kan inte mäta sig med denna. Zeina delar med sig av riktiga toppentips för att få den perfekta kebaben utan luftbubblor, som sedan går lätt att skära upp i skivor. Hur gott som helst! Enkelt att förbereda, tar sen sin tid i ugnen men där sköter den sig själv. Gör den kvällen innan, vila i kylen över natten. Skär upp och stek på snabbt nästa dag, middagen är i stort sett klar.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Zeina är underbar ”att ha med sig” i köket.
Med min kod ”JENNY50” får du 50 kr rabatt när du köper kursen. Passa på att gå den nu, rekommenderar verkligen!
Jag använde halva kebabstocken till middagen, 4 portioner. Den andra fryste jag in. Det går jättebra att skära upp allting och frysa in skivorna med. I kursen används nöt och lammfärs. Jag fick inte tag på lamm så använde nöt och blandfärs vilket går lika bra.
Du behöver:
1 kg finmalen färs av valfri sort (lika delar nöt- och lammfärs t.ex.)
2 msk lökpulver
1 msk malen kummin
1 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
1 msk malen svartpeppar (halvera mängden om du inte vill ha hetta i köttet)
1 msk salt
Ev. chilipulver, om du gillar hetta
2 msk vetemjöl
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Knåda färsblandningen tills allt blir ordentligt blandat.
Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie . Det blir lättare att forma rullen med plastfolie runt om. Rulla rullen och banka den försiktigt mot bordet för att få bort alla luftbubblor.
Rulla och jobba med den i ca 1 minut tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Ställ rullen i kylen i 15 minuter.
Sätt ugnen på 100 grader.
Ta försiktigt bort plasten från färsrullen. Rulla in rullen i två lager med aluminiumfolie, knip ihop ändarna och vik dem nedåt så överflödigt fett kan rinna ut.
Lägg ett ugnsgaller på en plåt och lägg rullen på gallret.
Tillaga mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 minuter.
Ta ut och öppna upp folien en bit, släpp ut ånga och låt svalna.
Linda om köttet i alumniumfolie och låt kallna helt. Gärna i kylen några timmar eller över natten.
VID SERVERING:
Ta bort folien och skär rullen på mitten. Ställ på högkant och skär i tunna skivor med en vass kniv.
Stek skivorna i olja i en stekpanna några minuter. Servera med röd och vit kebabsås (recept nedan) pommes eller ris, grönsaker.
TIPS!
Skivorna går bra att frysa in och håller sig bra i 3 månader. De behöver inte tinas upp innan de steks. Bara lägg dem direkt i en het stekpanna med olja och stek några minuter.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Här är min rulle klar att skivas upp.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Jag gjorde röd kebabsås, också efter Zeinas recept.

Du behöver:

1 liten gul lök

1 förp krossade tomater (ca 390 g)

1 msk sambal oelek eller chilipulver (ta paprikapulver för en mildare sås)

1/2 tsk salt

1 tsk socker

Olja till stekning

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Stek den i olja i en kastrull tills den mjuknar och får lite färg.

Häll i övriga ingredienser och låt puttra med locket på glänt i ca 20-30 minuter.

Smaka av och krydda eventuellt mer.

Mixa till en slät sås med stavmixer, låt puttra 2-3 minuter till.

Servera såsen varm eller kall.

Den vita såsen är ett recept jag haft sen tidigare. Supergod till kebab!
Du behöver:
2 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar
1/2 tsk sambal oelek för mer hetta
Cayennepeppar
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylen minst ett par timmar. Görs med fördel kvällen innan.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Så trevligt att servera allt upplagt på en bräda såhär. Bara för alla att förse sig.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Hela familjen älskar det här!
Något att göra till helgen tycker jag.
Ha en fin dag!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00