ANNONS

Rabarber och vaniljtårta med jordgubbar

/

Högtider

,

Tårtor

,

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Hej!
Gått av jobbhelg nu på förmiddagen. Lämnat Elin på dansläger och fikat på stan med Daga. Nu är det midsommarvecka så kommer med inlägg inför det under veckan här. Vissa kanske har all planering kvar och vissa tar det efter hand misstänker jag. Oavsett var och hur man firar vill man iaf äta gott!
Den här tårtan gjorde jag till skolavslutningen. En riktig sommartårta fylld med rabarberkompott och vaniljkräm. Sen grädde och jordgubbar på det. Mums!Passar utmärkt till midsommar med.
Jag silade av rabarberkompotten för att använda till dessa drinkar . Så god smak på spadet.
För att få extra saftig tårta, förbered botten och fyll den dagen innan. Sen spackla med grädden och gör klar den samma dag.
Jag hann inte göra egen vaniljkräm så använde marsan i min tårta.
Dom här bottnarna blev superbra i 18 cm springformar.
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Rabarberkompott:
500 g späd rabarber
1 vaniljstång
2 dl strösocker
1 1/2 msk pressad citron
Vaniljkräm:
7 äggulor
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl maizena
50 g smör
Garnering:
4 dl vispad grädde
Färska jordgubbar
Gör så här:
Tårtbotten: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Vispa länge, upp emot 10 minuter.
Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade och bröade 18 cm springformar och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Har du bara en form, grädda i 2 omgångar. Känn så stickan är torr.
Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.
Rabarberkompott:
Skär rabarbern i 2 cm tjocka skivor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka ihop rabarber, vaniljstång och frön, socker och citron till en kompott. Ca 10 min.
Häll kompotten i en sil och sila av vätskan och spara till drink.
Låt kompotten svalna.
Vaniljkräm:
Häll upp mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna. Ta bort från plattan och låt stå och dra i 15 minuter.
Vispa äggulor, maizena och socker ordentligt vitt och pösigt. Ta sedan upp vaniljstången och häll ner mjölk och vaniljvätskan i äggblandningen under omrörning. Häll därefter ner smeten i kastrullen igen och låt sjuda. Den får absolut inte börja koka! Vispa hela tiden tills den tjocknar, viktigt att man inte släpper vispen en endaste sekund under detta moment. När den börja tjockna måste man vispa på ännu kraftigare Viktigt också att plattan inte är på för hög värme. När den blivit så tjock som man vill ha den måste man ta bort den direkt från plattan och hälla ner i en ren skål.
Rör ner smöret så krämen blir slät. Låt svalna.
Montering:
Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med rabarberkompott. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med vaniljkräm. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med rabarberkompott. Lägg sen över den sista tårtbottnen.
Spackla tårtan med vispad grädde, spritsa en kant runtom uppepå, och toppa med färska jordgubbar.
Med inspiration från Hannas Bageri och Allt om mat”

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Foto: Copyright 2019. All rights reserved.


Ha en fortsatt fin dag!

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00