ANNONS

Chokladdrömtårta

/

Bakat

,

Choklad

,

Födelsedagar

,

Tårtor

,

Hej!

Visste inte vad jag skulle döpa den här tårtan till. Frågade efter förslag på mitt Instagram och fick flera bra. Gillade Chokladdröm från Idasinredning bäst så det fick tårtan heta! 😀🙏🏻

På min födelsedag gjorde jag alltså den här chokladdrömmen med inspiration från Louise Spis och Facebook.

Saftiga chokladbottnar, fylld med dulce de leche, nutella och twix choklad bl.a.
Du kan ta vilken choklad du vill och hacka ner i fyllningen, snickers är också god t.ex. om du tål nötter.
Den är spacklad med en marshmallowfluffsmörkräm med smak av jordgubb.
Bottnarna är gjorda i 3 st 20 cm springformar. Frys in bottnarna då det är lättare att jobba med dom halvfrusna.

Det är en mäktig tårta som räcker till minst 15 bitar. Och den står sig några dagar i kylen.

Bottnar:

270 g vetemjöl
450 g strösocker
135 g kakao
9 g bikarbonat
6 g bakpulver
7 g salt
90 g neutral olja
265 g mjölk blandad med 20 g vit vinsvinäger
285 g hett kaffe
3 ägg
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft).
Smöra och mjöla tre formar som är 20 cm i diameter. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent.
Sikta ner mjöl och kakao för att undvika klumpar.
Tillsätt alla resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.

Fördela smet i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt.
Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter.
Försök att inte överbaka bottnarna.
De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna mot slutet.
Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna rymms samtidigt i ugnen.

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.

Frys in bottnarna.

Fyllning:

300 g philadelphiaost
200 g grädde (2 dl)
1 knivsudd bakpulver
80 g florsocker (1,3 dl)
1 tsk vaniljextrakt
1 hackad twix
ca 3 msk nutella
ca 6 msk Dulce de Leche

Gör så här:

Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. (Jag brukar göra detta med flatblandaren i min Kitchen Aid på 2-4 en kort stund.)

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke.
Tillsätt den vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman.
Det skall bli en lätt men stabil frosting.
Försök att inte vispa för länge för då blir frostingen för lös.

Vänd ner den hackade twixen.

Montering:

Jämna till bottnarna med en sågtandad kniv om det behövs för att få raka toppar.

Lägg en botten på ett serverings eller tårtfat.
Bred på ett tunt lager nutella och därefter en rejäl klick av fyllningen.

Gör några hål i nästa botten med en äppelurkärnare, se till att hålen inte går helt igenom. Lägg på bottnen på tårtan.
Fyll sedan hålen med dulce de leche.
Fördela över en rejäl klick av fyllningen.
Lägg på den sista bottnen.

Ställ tårtan i kylen ca 20 minuter eller under tiden du förbereder smörkrämen.

 

Gör hål med en äppelurkärnare och fyll med Dulce de Leche. Så gott!

Bred på Nutella.

Gör fyllningen.

Bred på fyllningen. På med nästa tårtbotten med hålen med dulce de leche, och bred på ett lager fyllning. Lägg på den sista tårtbotten.

Bred den fyllningen som ev rinner ut runt om tårtan så det blir jämt. In i kylen medan du gör smörkrämen.

Så god marshmallowfluff med smak av jordgubb!

Gör så här:

Vispa 500 g rumsvarmt smör i ca 15 minuter så det blir luftigt och vitt. I med 2 dl florsocker och vispa i ca 5 minuter. I med 1 burk marshmallowfluff med smak av jordgubb och vispa riktigt fluffigt.

Spackla runt tårtan i omgångar. Ställ in i kylen emellan så det stelnar lite. Då är det lättare att skrapa jämt runt om så du får en hög och rak tårta.

Chokladdripp:

Smält 1 dl mörk choklad under vattenbad. Tillsätt 1 dl grädde och en liten klick smör för att få glansigare yta. Låt svalna till 25 grader.

BÄSTA TIPSET!

Använd en dressingflaska med pip (köpt min på Leila Generalstore) för att få ut chokladen snyggt på tårtan. Börja att drippa runt kanten och fyll sen i resten uppepå.

 

Dekorera med:

Mums Mums
Färska bär, jag hade röda och vita vinbär, björnbär och jordgubbar.
Macarones, lyfter vilken tårta som helst!
Gröna blad, jag hade vinbärsblad och citronmeliss.

Inte lätt att få en fin bild på tårtan inuti! Men jag tror ni förstår att den var syndigt god ändå… ☺️
Dessa bottnar! 👌🏻👌🏻👌🏻

Nu är det strax dags att gå och rösta i det viktigaste valet någonsin!
Jag har precis i sista stund bestämt vilket parti som får min röst. Gillar inte allt valfläsk och tror inte på något parti så här i valtider.
Finns ingen jag riktigt gillar.
Men, det är ett parti jag absolut inte vill ska få makten så måste tänka på det och rösta taktiskt ändå.

Ikväll håller större delen av Sverige andan…

Ha en fin valsöndag!

19

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00