ANNONS

Glasstårta de luxe

/

Dessert

,

Elin

,

Födelsedagar

,

Glass

,

Kalas och fest

,

Tårtor

,

Hej!

Nu har vi kalasat i helgerna två, och kalasat färdigt för ett tag! Även jag, som älskar att fixa kalas, får nog och tycker det blir skönt att det dröjer ett tag. Då hinner jag få ny inspiration och så börjar det planeras, oftast långt i förväg då det är så kul så jag inte kan låta bli.

Helgens glasstårta hittade jag på en amerikansk blogg tidigt i höstas. När Elin fick se den så sa hon direkt: Den vill jag ha när jag fyller år mamma! Kan du göra en sån åt mig?! Hoppades att du skulle fråga svarade jag som ville ha en anledning att göra den! Och en födelsedag i maj var ett utmärkt tillfälle tyckte jag 😀

Glasstårtan består av 5 lager.
I botten är det ett tunt lager mixade oreokakor blandat med lite smält smör. Ett lager vanilglass på det. Sen ett lager chokladglass, ett lager bakad brownie (hembakad eller köpt) och sen ett lager krossad chokladglass. Sen är den spacklad runtom med vispgrädde blandat med lite bakpulver och marsanpulver. Och slutligen ett berg av glasskulor i olika smaker, maränger och chokladkulor. Spritsade en kant runtom också för att det skulle se snyggare ut. Behöver jag ens säga hur god den var?!

Man fryser lagren i olika formar för att sen sätta ihop dom. Man får jobba ganska snabbt då det smälter fort. Speciellt om man ska fota allt också 🙈😃

När jag gjorde berget av kulor hade jag formen och glasspaketen på is… det gick jättebra.
Spacklar gör jag alltid i omgångar när jag gör tårtor. Har på ett lager runtom, in med tårtan i kyl/frys, på med ett lager till. Skrapa runtom, in i kyl/frys och så håller jag på tills det blir så bra som jag vill ha det.

Tänk den här tårtan till midsommar!

Med ljus sockerkaka i och glass i vitt och rosa. Ett berg av kulor i vitt och rosa, vita och/eller färgade randiga maränger, jordgubbar både uppepå och runtom kanten nertill! Citronmeliss… kan se framför mig hur fint det skulle bli!

Du behöver:


4 st runda formar, 20 cm
Plastfolie
6 oreokakor
1 msk smält smör
1 liter vaniljglass
1 liter chokladglass
1 bakad brownie
1 liter vaniljglass med chokladkross
5 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
1 msk marsanpulver

Ett berg av kulor i olika storlekar. Ta vad du gillar.

Jag använde Himmelsk röra från Alvesta glass, Cookies & Cream från Häagen Dazs, Oreo från GB och Chokladglass från Sia.

Maränger
Chokladkulor

Gör så här:


1.
Klä in 3 av formarna i plastfolie och tryck ut vaniljglass i en, chokladglass i den andra och vaniljglass med chokladkross i den tredje. Det är givetvis lättare om dom mjuknat lite. Täck över med plastfolie och frys in i minst 4 timmar. 

2. Mixa oreokakorna med det smälta smöret och tryck ut kaksmulorna jämt uppepå vaniljglassen när den varit i frysen en stund och låt dom frysa ihop.

3. Antingen har du förberett och bakat brownien i den fjärde formen, annars skär du till brownie och fyller formen. Frys minst fyra timmar. 

4. Ta ur alla de frusna delarna och stapla på varandra. Börja med kaksmulorna och vaniljglassen längst ner, kaksmulorna som det nedersta lagret. Sen chokladglassen, brownien, vaniljglassen med chokladkross längst upp. Jag ställde dom på ett bakplåtspapper på en tallrik. Frys minst fyra timmar. Så här långt förberedde jag dagen innan. 

5. Vispa grädden tillsammans med bakpulver och marsanpulver. Ställ i kylen i minst en timme.

6. Morgonen efter… Ta ut tårtan och spackla med grädde runtom och uppepå. Ställ in i frysen emellan och spackla på och skrapa snyggt i omgångar. Ställ in i frysen tills servering. Grädden som blir över har du i en spritspåse.

7. Plasta in en 20 cm form med plastfolie. Ta fram alla glassar till toppen och ställ på is. Gör kulor, större och mindre och fyll formen. Bygg som ett berg. Varva med lite maränger här och där. Frys i 4 timmar ca. 

8. När det är dags att servera tar du fram tårtan och har försiktigt över den på ett passande fat. Ta ut toppen med kulor och lägg på tårtan. Spritsa snabbt runtom tårtan nertill. Garnera med chokladkulor eller strössel. 

Ta en vass kniv, ett stort glas varmt vatten och doppa kniven däri och skär sen upp tårtbitar och servera. Det är inte lätt att få bitarna snygga, men gör så gott du kan. 


Ät och njut, såå gott!!


”Recept och inspiration från Simple Bites”

Här har jag fryst delarna på varandra.

Smälter fort, jobba så fort du kan!

Lycklig tjej! ❤️

Som sagt, inte lätt att skära snyggt genom lagren.

Ha en fortsatt fin kväll!

3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00