ANNONS

Påsktårta

/

Påsk

,

Tårtor

,

Hej! Har ni en bra påskhelg? En kall och vintrig påsk kan man konstatera att vi har iaf… Jag har ont på flera ställen, ett knä, en axel och skulderbladet… så jag har inte varit så aktiv i helgen. Förutom i köket då. Jag går på Voltaren och har en tid för läkarbesök. Väldigt frustrerande då jag är beroende av mina promenader. Hoppas så att jag blir bättre snart! Jag är otroligt sällan sjuk eller har ont så ska inte klaga egentligen även om det är jobbigt att vara smärtpåverkad hela tiden. Nog om det….

Jag gjorde den här påsktårtan på långfredagen. Världens saftigaste chokladbottnar, fyllda med daimfluff och frystorkade hallon. Man kan givetvis ta färska hallon med, tog frystorkade för att jag hade såna till hands. Sen täckte jag tårtan med en marängsmörkräm som jag delade upp och färgade i olika färger. Utseendet blev inte riktigt som jag tänkt, hade velat haft mer färgskiftningar runtom. Får träna mer på det. Men jag är ändå nöjd, och den var jättegod. Dom här saftiga bottnarna kan jag verkligen rekommendera. Smeten räcker till 3 st 20 cm formar. Jag gjorde 15 cm och då räcker den till 4 formar, men jag använde bara 3 så den fjärde kan man frysa in, eller använda till något annat. Dammsugesmet t.ex.
Saftiga chokladbottnar:

Du behöver:

2 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl starkt bryggd kaffe
1,25 dl neutralt matolja
3 dl eller 200 g mjöl
5 dl eller 450 g strösocker
1,5 dl eller 75 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och mjöla 3 formar med löstagbar botten ca 20 cm. (Har du inte tre så grädda en i taget)
Lägg bakplåtspapper i botten på formarna.
Vispa ägg, filmjölk, olja och kaffe i en hög skål. (Stänker upp en del annars)
Lägg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka så att kakorna inte kladdar. Låt dem kallna innan du tar ut dem ur formarna.

Sen fyllde jag tårtan med Daimfluff. Så enkel att göra med vilket godis som helst i princip.

Daimfluff
3 dl grädde
180 g Dajm
Värm grädden (Den får absolut inte koka för då går den inte att vispa sen) och lägg i daimen och rör tills den har smält.
Ställ den i kylen, helst över natten men minst 5-6 timmar.
Vispa till en härlig fluff.

Jag strödde även på lite extra daim plus frystorkade hallon.

Sen var det dags för marängsmörkräm…

Italiensk marängsmörkräm:
Räcker till att täcka en tårta med diameter på ca 23 cm och höjd ca 10 cm:
4 stora ägg, OBS rumsvarma!
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
275 g osaltat smör, rumsvarmt
Päronessens
Grön pastafärg
Gör såhär:
Vispa äggvitan till ett hårt fluff, helst i en rostfri skål eller glasskål.
Lägg vatten och socker i en kastrull. Blanda och koka upp. Det ska nå ca 118 grader och detta tar ungefär 5-7 minuter.
Häll den varma sockerlösningen i de uppvispade äggen försiktigt medan du vispar med elvisp eller i maskin. Lösningen är väldigt varm så ta det väldigt försiktigt här så du inte bränner dig.
Fortsätt vispa tills marängen svalnat, att undersidan av skålen svalnat helt brukar vara en bra riktlinje att gå efter.
Skär kylskåpskallt smör i kuber lika stora som en tärning ca. Låt det sen stå och bli rumsvarmt. Vispa ner lite smör i taget. Medelhastighet. Ej för fort. Bra riktmärke är att ta en kub i taget och räkna till 15 innan du har i nästa. Underlättar om du har en köksmaskin som hjälpreda här. Du ska få en tjock och fluffig smet men den brukar inte tjockna till förrän nästan allt smör har vispats ner. Du tror säkert den skurit sig innan den är klar men fortsätt vispa en stund så ska den gå ihop till en fin kräm. Om inte så googla på vad du kan göra för att rädda den, det går att göra nämligen.
Du kan smaksätta marängsmörkrämen med passande smak om du vill. T.ex rivet citronskal eller någon essens med smak.
Spackla sen tårtan. Jag har in tårtan i kylen emellan och spacklar på lite i omgångar för att få den så jämn och fin som möjligt.
Jag gjorde en liten del av krämen gul, och en liten del aprikos med pastafärger.

Sen garnerade jag med fjädrar, violer, påskägg från Anthon Berg, daim och citronmeliss.

Dessa bottnar, en ny favorit!

Har massor med recept på lager nu så håll utkik….

4
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00