ANNONS

Enklaste rödvinssåsen och helstekt rostasfilé

/

Kötträtter

,

Såser, dressingar och röror

,

Varmrätt

,

Den här middagen jag gjorde för några helger sen blev bara så himla god!!
Ni vet när allt bara stämmer och det är himmelskt i munnen… Jag helstekte rostasfilé på det absolut bästa sättet som jag hittat tips på från spisa.nu … Receptet är för oxfilé, men rostas, som är den näst möraste nötköttsdetaljen efter oxfilén men avsevärt billigare, fungerar lika bra. När jag hittar en fin rostasfilé i köttdisken, givetvis svensk, så köper jag alltid med den hem.

Och den här superenkla rödvinssåsen som jag hittade hos Matplatsen blev hur god som helst till! Den måste ni testa.
Enkel rödvinssås:
2 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
en klick smör
salt & peppar
Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår. Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar. Klart!
Jag lägger ut hela receptet från Spisa, kommer bara använda mig av det här hädanefter. Jag hade 1 kg rostasfilé den här gången men du tar så stor du behöver . Så otroligt bra att kunna förbereda klart på fm och sen in i ugnen några minuter innan servering bara!

Helstekt oxfilé (rostasfilé):

Bästa oxfilén och det bästa sättet att tillaga oxfilé till stora sällskap får man genom att laga en hel bit i ugn på låg temperatur. Var dock ute i god tid. Tillaga på förmiddagen och servera på kvällen.
Förutom att köttet blir perfekt, slipper man blod på tallriken och det behövs bara några minuters tillagning före servering. Ingen stress före servering. Även om instruktionen är lång är detta ett enkelt sätt att tillaga en perfekt oxfilé.
———————————————–
Sammanfattning standardmetod:
* Sätt ugnen på 100°C.
* Bind ihop köttet, salta och peppra.
* Stek i ugnen i cirka 2 timmar.
* Innertemperatur 58-60°C.
* Ta ut och låt vila i minst 1 timme.
* Sätt in i 200°C i cirka 10 minuter före servering.
———————————————–
Ungstemperaturen skall vara låg 55-100°C. Ju lägre desto jämnare genomstekning och desto längre tid tar det, 1 – 8 timmar eller mer beroende av ugnstemperatur och köttets tjocklek. Varmluft snabbar upp stektiden.
Det viktiga är att kontrollera köttets innertemperaturen med en stektermometer och som skall vara 55°C till högst 63°C.
Vi föreslår att du sätter ugnen på 100°C.
Bind ihop filén med hushållssnöre till jämntjock ”stock”. Man kan vika upp den smala biten och trycka ut den tjocka delen. Bästa formen får man genom att skära bort den smala biten och ”extrabiten” på den tjockare delen. Bind sedan ihop de två avskurna bitarna.
Salta och peppra rikligt.
Stek filén runt om i het panna med smör.
Detta är inte nödvändigt, men ger mer smak, kanprigare yta och sägs stänga porerna (köttet saftar mindre).
Stick in en stektermometer mitt i köttet.
Sätt in filén i ugnen när ugnen blivit varm. Låt steka till 58-60°C innertemperatur för rosa kött i cirka 2 timmar (1-3 tim). För blodig några grader mindre och för mer stekt några grader mer. Har köttet förstekts tar det 1,5-2 timmar och i varmluftsugn 1-1,5 timmar. Ös gärna steken några gånger med steksky eller ljummet vatten.
Ta ut köttet och låt vila i en timme eller mer i rumstemperatur (ej i kylskåp) och utan folie. Med folie ökar innetemperaturen med ett par grader och köttet blir mer stekt och skorpan mjuknar. Det gör inget att köttet blir kallt.
Före servering: Sätt ugnen på 200°C, eller använd grillen. Låt ugnen bli ordentligt varm innan köttet läggs in.
(Är köttet stekt enligt ovan brukar det passa de flesta, men du kan för säkerhets skull skära ett snitt i köttet för att se om det är lagom. Är det för rått ökar du tiden i ugnen. Är det för välstekt gäller det att bara bränna på ytan med grillen. Lägg då in hela filén.)
Lägg in hela filén i ugnen i cirka 6 minuter.
Vänd den efter halva tiden.
När steken sedan skärs har den vacker snittyta och köttet blodar inte.
Skär i tjocka skivor och servera.
Alternativt kan man skära filén i skivor och lägga ut dem på smord ugnsplåt som sätts in i ugnen i 2-4 minuter efter behov. Metoden är användbar om köttet är för rått och om man har bråttom. Snittytan blir dock inte lika vacker.
Allt stekt kött bör vila ganska länge efter tillagning för att bli riktigt bra och för att köttet inte skall safta sig och bloda ner tallriken. Problemet med små köttbitar som steks i panna, är att de kallnar fort vid vila.
När man lagar hel filé kan yttersidan ibland se lite torr och tråkig ut. Detta har ingen större betydelse, utan den vackra snittytan och den jämnt stekta köttet imponerar.

Jag serverade även godaste örtsmöret och enklaste beasåsen till.
Och klyftpotatis samt bönor direkt från grannens odling.

Jag längtar tills jag ska laga det här igen känner jag nu när jag skriver 😋😜🙊
Ett riktigt gott tips till helgen, till dig som läser,  om inte annat!

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@jennysrumochspis
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00