ANNONS

Smörgåstårta á la Catarina

/

Fisk och skaldjur

,

Kalas och fest

,

Tårtor

,

Catarina Königs (vinnare av mästerkocken) underbara smörgåstårta med varmrökt lax, ägg och skagenröra. Jag hade inte tid att göra den dagen innan vilket alltid är bäst att göra med smörgåstårta, men den blev riktigt saftig och supergod ändå.
Inte blev det något kvar till mig heller till dagen efter så vet inte hur mycket godare den blev. Man garnerar självklart tårtan hur man vill men jag tyckte Catarina hade gjort den så fin och annorlunda så jag gjorde lika.

Vi firade Mors dag med den här godingen och bjöd in min mamma och Jockes mormor. Jag blev firad på morgonen med så fina teckningar, Roy Fares senaste bok och en skål från Ittala, inte dåligt va?!
Du behöver:

12 landgångsskivor
Skagen:

280 g skalade räkor
1 dl crème fraiche 15 %
2 msk majonnäs
3-4 droppar citron
1 rödlök, finhackad
0,5 msk dill, finhackad
salt och svartpeppar, efter smak
Varmrökt laxröra:

220-250 g varmrökt lax
2 msk majonnäs
3-4 msk crème fraiche 15%
1 nypa salt
Äggröra:
5 ägg, kokta och fint hackade
0,5 dl crème fraiche, 34 %
1 msk majonnäs
1-2 tsk kaviar
1 tsk gräslök, fint hackad
Överdrag:
5 dl crème fraiche 34 % (viktigt att det är 34 % då den går att vispa tjock)
1 msk pepparrot
0,5-1 krm citronzest
100 g färskost
salt, efter smak
Tårtdekoration:
3-4 färska sparrisar, tunt skivade på längden
50 g ärtskott
6-8 skivor gravad eller rökt lax, formade till rosor
2-3 kvistar färsk basilika
färsk dill
Gör så här:

1. Börja med att skära bort alla kanter på bröden.
2. Skagenröra
Hacka räkorna till lite mindre delar och finhacka rödlöken. Blanda samman med majonnäs, och crème fraiche. Vänd ner fint hackad dill och smaka upp med citronsaft, salt och peppar.
3. Laxröra
Blanda samman den varmrökta laxen med majonnäs och crème fraiche. Den rökiga laxen ger så pass mycket smak att man knappt behöver krydda upp. Men smaka av och sätt din prägel.
4. Äggröra
Koka äggen hårdkokta. Ca 10 min. Låt dem svalna helt. (Häll av vattnet och fyll på med kallt).
5. Skala och finhacka äggen. Rör ihop ägghack, majonnäs, crème fraiche, kaviar och finhackad gräslök. Ibland skiljer sig storleken på äggen och då får man eventuellt tillsätta mer el mindre mängd crème fraiche och majonnäs. Nu är fyllningarna klara.
6. Montering
Lägg ut tre landgångsskivor Gör så här
Börja med att skära bort alla kanter på bröden.
7. Börja bre ut första lagret. Börja med laxröran. Lägg sedan på nästa lager bröd. Men lägg bröden tvärs över dem första bröden du lade ut i botten, alltså inte längs med på samma sätt. Detta för att få en med hållbar smörgåstårta.
8. Bre på nästa lager, ha äggröran i mitten för att få fina färgväxlingar när man skär i tårtan.
9. På med ett ytterligare brödlager, (lägg dessa tvärs över dem bröden du lade ut sist, man tänker omlott). Bred ut det sista lagret fyllning, skagenröra. Avsluta sedan med det sista omgången landgångsbröd.
10. Känn på tårtan så att den är jämn och fin. Ojämnheter går att fixa till med hjälp av händerna. Ställ in i kylen medans du gör i ordning överdraget.
11. Överdrag
Mät upp crème fraiche, pepparrot och citronzest i en bunke. Vispa kraftigt med elvisp tills det tjocknar. Tillsätt färskost och salta efter smak. Vispa samman tills det blir en fast fin kräm/frosting.
12. Klä smörgåstårtan
Klä in smörgåstårtan med det härliga överdraget. Använd dig utav en tårtpalett som hjälper till att forma krämen snyggt. När tårtan är helt täckt utav överdraget, sätt in i kylen igen ca 20 min. Gör under tiden dekorationen till smörgåstårtan.
13. Dekoration
Skär bort nedersta delen på sparrisen. Det räcker att sparrisen är ca 10-15 cm hög. Skiva den sedan tunt på längden med en vass kniv. Forma små rosor av laxen genom att dela en skiva i 2 delar, sedan rulla ihop dem till rosor.
14. Ta ut smörgåstårtan från kylskåpet och börja dekorera. Ställ sparrisen upp längs kanterna lite utspritt runt hela tårtan. Sätt dit ärtskott i mellanrummen, snåla inte. Det fastnar lätt och kladdar inte så, låt fantasin flöda och laborera utseende.
15. Sätt laxrosorna uppe på tårtan och lägg ut ärtskotten som om det vore växten mellan rosorna. Bygg upp tårtans utseende som en slingrande rosväxt. Bredvid laxrosorna är det snyggt att lägga basilikablad då dem ser ut som de gröna bladen under en ros. När tårtan är klar sätt in den i kylskåpet fram till servering.

Otroligt god så jag rekommenderar den verkligen till alla festligheter framöver!

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00