Bresaolakorgar med parmesancréme, rostade pinjenötter och ruccola

Copyright 2024. All rights reserved.

Riktigt goda bresaolakorgar med parmesancréme, toppade med rostade pinjenötter och ruccola. Passar lika bra till ett glas bubbel som ett glas rött.

Enkla att göra och perfekt att bjuda på som starter. Jag testade både att lägga dubbla skivor omlott samt en enkel skiva i muffinsformen. Det för att jag tyckte skivorna var så små och var rädd för att korgarna inte skulle bli bra. De dubbla blev bäst men de enkla dög absolut. Så gör som du tycker blir bäst. Köp 2 paket bresaola om du vill göra dubbla isf, om skivorna i förpackningen verkar små.

Du behöver till 10 korgar: 

10 skivor Bresaola , 1 skiva per korg (eller 20 skivor om du lägger 2 i varje)

Parmesancréme: 

1 dl smetana (crème fraiche fungerar också) 

2 msk majonnäs 

1 dl finriven parmesanost 

1 liten finriven vitlöksklyfta 

Citronzest från 1/2 liten citron 

Salt svartpeppar efter tycke och smak 

Topping: 

30 g Rostade pinjenötter 

Ruccola 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

2. Forma Bresola till korgar i en muffinsplåt eller aluminiumformar om du ej har muffinsplåt.

3. In med formen i ugnen i ca 15 minuter.

4. Ta ut och låt svalna.

5. Blanda ingredienserna till parmesancrémen.

6. Rosta pinjenötterna i torr panna på medelvärme.

7. Klicka i (eller spritsa) lagom med parmesancréme i varje korg.

8. Toppa med pinjenötter och ruccola. Dra över ett par varv med svartpepparkvarnen.

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Väldigt goda och uppskattade!

Kram//Jenny

Ugnsbakad lax med citronsås

Copyright 2024. All rights reserved.

Ugnsbakad lax med gudomligt god citronsås! Finns på bloggen sen tidigare men gjorde den nyligen så nu får den en uppdatering.

Något att göra till Valborg tycker jag. Receptet har jag fått av min vän Karin (jag tillsätter grädde i ursprungsreceptet) och det har blivit en favorit. Gör dubbel sats av såsen om du gillar sås, den är så god och går åt i ett nafs!

Du behöver till 4 portioner:

4 st laxfiléer eller en stor bit lax på ca 6-800 gram

1 1/2 msk olivolja

Salt, citronpeppar

1 citron

2 dl crème fraiche

1 dl grädde

1 tärning fiskbuljong

Gör så här:

1. Börja med såsen. Skala en citron med potatisskalare, endast det gula. Koka skalen i 3 minuter och häll bort vattnet. Strimla och finhacka skalen. Blanda ner hacket i en kastrull med crème fraiche, grädde och smulad buljontärning. Koka upp. Smaka av med pressad citron. Känns såsen tjock så späd med lite vatten.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Lägg laxen i en ugnsfast form och pensla den med olivolja.

Krydda med salt och citronpeppar. In i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på ugn. Tempa laxen för bästa resultat, den ska vara 52-56 men tänk på att laxen ska vila och då stiger tempen lite. Jag vill ha saftig lax och tar ut vid 52.

4. Ta ut laxen och låt den vila ett par minuter.

Servera laxen med pressad eller kokt potatis och gärna smörstekt sparris.

Smaklig spis!

Copyright 2024. All rights reserved.

Garnera gärna med lite dill…

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Ett kallt glas vitt är fantastiskt gott till!

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Hoppas du haft en fin helg!

Kram//Jenny

Ragu – mustig italiensk köttfärssås

Copyright 2024. All rights reserved.

En riktigt god mustig italiensk köttfärssås som du blandar med pastan och serverar på ett stort fat. Hur trevligt!

Receptet är från Allt Om Mat och jag gillade det skarpt. Morot, selleri, rödvin och pancetta m.m. Känns rejält och klassiskt.

Du behöver till 6-8 personer:

500 g högrevsfärs (jag hade nöt hemma så använde det)

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1 stor morot

2 selleristjälkar

1 msk olivolja

80 g pancetta, eller bacon, tärnad

1/2 dl tomatpuré

3 dl rött vin

1 förpackning krossade tomater á 500 g

3 köttbuljongtärningar

1/2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

400 g pasta, tagliatelle eller pappardelle

Tillbehör:

Riven parmesanost eller pecorino

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Ansa och finhacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja (jag har smör också) på medelvärme i ca 10 minuter. Lägg åt sidan.

2. Stek pancettan i en stekpanna tills den får färg. Rör i färsen och låt den brynas ca 5 minuter. Rör i tomatpuré och därefter rotfruktsfräset. Tillsätt vinet och låt koka ner tills hälften återstår.

3. Rör i krossade tomater och buljongtärningar. Låt såsen sjuda under lock i ca 1 timme. Rör då och då. Krydda med salt och svartpeppar.

4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen (jag tar av den en minut innan) Låt pastan rinna av och vänd ihop den med köttfärssåsen på ett stort fat.

Servera med riven parmesanost eller pecorino.

Smaklig spis!

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Copyright 2024. All rights reserved.

Om du är sugen på att testa mitt bästa recept på köttfärssås så klicka här Det är barnens favorit. Måste göra den och blanda med pastan på ett fat med!

Kram//Jenny