ANNONS

Hemmagjord kebab

/

Hej!

Det här är bästa Zeina’s recept på hemmagjord kebabstock. Hur gott som helst, enkelt att förbereda, tar sin tid i ugnen men där sköter den sig själv. Gör den kvällen innan, vila i kylen över natten. Skär upp och stek upp snabbt nästa dag och du har middagen i stort sett klar.

Jag brukar använda halva kebabstocken till middag, 4 portioner. Den andra halvan fryser jag in. Det går jättebra att skära upp allting och frysa in skivorna med. Det ska egentligen vara lamm blandat med nötfärs men jag har oftast bland och nötfärs istället. Det finns alltid i butiken och fungerar lika bra.

Du behöver:

1 kg finmalen färs av valfri sort. ( lika delar nöt och lammfärs t.ex.)

2 msk lökpulver

1 msk malen kummin

1 msk vitlökspulver

2 msk paprikapulver

2 msk oregano

1 msk malen svartpeppar (halvera mängden om du inte vill ha hetta i köttet)

1 msk salt

Ev. chilipulver om du gillar hetta

2 msk vetemjöl

Gör så här:Blanda samman alla ingredienser i en bunke.

Knåda färsblandningen tills allt blir ordentligt blandat. Forma till en avlång rulle och lägg den i en stor bit plastfolie. Det blir lättare att forma rullen med plastfolie runtom. Rulla rullen och banka den försiktigt mot bordet några gånger för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den i ca 1 minut tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Ställ rullen i kylen i 15 minuter. Sätt ugnen på 100 grader.

Ta försiktigt bort plasten från färsrullen. Rulla in rullen i två lager med aluminiumfolie, knip ihop ändarna och vik dem nedåt så överflödigt fett kan rinna ut. Lägg ett ugnsgaller på en plåt och lägg rullen på gallret. Tillaga mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av ugnen och låt köttet vila i ca 30 minuter. Ta ut och öppna upp folien en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i aluminiumfolie och låt kallna helt. Gärna i kylen några timmar eller över natten.

Vid servering:

Ta bort folien och skär rullen på mitten. Ställ på högkant och skär i tunna skivor med en vass kniv. Stek skivorna i olja några minuter.

Servera med:

Röd och vit kebabsås, recept längre ner

Pommes eller ris, eller i pitabröd

Grönsaker

Tips! Skivorna går bra att frysa in och håller sig i 3 månader. De behöver inte tinas upp innan de steks. Bara lägg dem direkt i en het stekpanna med olja och stek några minuter.

Här är min rulle klar att skivas upp.

Röd kebabsås (också efter Zeinas recept):

1 liten gul lök

1 förpackning krossade tomater (ca 390 g)

1 msk sambal oelek eller chilipulver (ta paprikapulver för en mildare sås)

1/2 tsk salt

1 tsk socker

Olja till stekning

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Stek den i olja i en kastrull tills den mjuknar och får lite färg. Häll i övriga ingredienser och låt puttra med locket på glänt i ca 20-30 minuter. Smaka av och krydda ev lite mer. Mixa till en slät sås med stavmixer. Låt puttra 2-3 minuter till. Servera såsen varm eller kall.

Vit kebabsås (ett recept jag haft sen tidigare):

2 dl gräddfil

1 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

1/2 dl Fanta apelsin

1/2 msk chilisås

1 pressad vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

1/2 tsk sambal oelek för mer hetta

Cayennepeppar

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylen minst ett par timmar. Görs med fördel kvällen innan.

Så trevligt att servera allt upplagt på en bräda såhär. Bara för alla att förse sig.

Hela familjen älskar det här, testa du med!

Kram//Jenny

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kycklinggryta med örter och champinjoner

Copyright 2021. All rights reserved.

Hej!

En av förra veckans goda middagar var den här kycklinggrytan med örter och champinjoner. Gillades av hela familjen, Daga petade bort champinjonerna, som väntat. Förutom det så älskade hon smaken. Elin har lärt sig att tycka om svamp sista året. I den här grytan använde jag hela burkchampinjoner, tycker om dom. Byt ut mot färska annars. Den här kycklinggrytan går snabbt att göra, på 30 minuter har du middagen på bordet.

Du behöver till 4-5 personer:

4 kycklingfiléer

Smör att steka i

1 burk hela champinjoner

1 vitlöksklyfta

3-4 dl grädde, jag har matgrädde

1/2-1 tsk sambal oelek

1 msk soja

Salt, svartpeppar

1 tsk timjan, torkad

2 tsk oregano, torkad

Gör så här:

Putsa och dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dom i smör i en stekpanna eller gryta. Ha i champinjoner, pressa i vitlöken och låt fräsa med en kort stund innan du har i grädde, soja, sambal och kryddor. Låt puttra ihop. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Servera med ris, jag har jasmin, och en sallad.

Smaklig spis!

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Testa den här i veckan.

Kram//Jenny

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

BETALT ANNONSSAMARBETE MED The Wineagency

Små ugnsbakade potatisar med getostkräm och krossade rotfruktschips

”I betalt samarbete med The Wineagency”

Copyright 2021. All rights reserved.

Är ni som mig sugna på lite gott plock? Kan verkligen rekommendera dessa små ugnsbakade potatisar med getostkräm och krossade rotfruktschips. Det är lagom med 2-3 st per person tycker jag, beroende på om det är något mer som serveras eller som aptitretare innan middagen.

Små ugnsbakade potatisar med getostkräm och krossade rotfruktschips:

12 små potatisar med fräscht skal

2 tsk olja

Salt, svartpeppar

100 g getost utan skal

1/2 dl crème fraiche

Några droppar citronsaft

Rotfruktschips

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda potatisen med olja, salt och svartpeppar. Lägg dom på en plåt eller i en ugnsfast form och tillaga dom mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt dom svalna en aning.

Mosa getosten och blanda med crème fraiche, salt, svartpeppar och citron. Spritsa eller klicka ut getostkrämen på potatisarna. Krossa rotfruktschips och strössla uppepå samt ha på lite svartpeppar.

Servera!

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Ett vin som passar bra att servera till är franska Les Fumées Blanches Rosé. Ett rosévin (druva Sauvignon gris) som passar året runt med en bärig och mycket frisk smak med inslag av rabarber, örter, smultron och citrus. Serveras vid ca 8 grader som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller fågel, sallader eller plockmat. Den höga fruktsyran gör att vinet passar extra bra till rätter som är lätt kryddade men som gärna innehåller en del sälta och fett. Och då sötma kan göra att vinet uppfattas för syrligt så uteslöt jag honung i min getostkräm, vilket jag annars brukar ha. Balansen blev i mitt tycke perfekt.

Du hittar vinet på Systembolaget, art.nr: 22138, pris för en box är 259 kr, alkoholhalt 12 %. Finns även som flaska och kostar då 95 kr.

Titta in till Instagramkontot https://www.instagram.com/voila_saarlivet/ för mycket fin inspiration och tips!

Kram//Jenny

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00