ANNONS

Smashburgare

/

Hej!

Smashburgare är den absolut godaste burgaren, det är hela familjen överens om hemma hos oss. Har du inte testat så gör det. Du vill inte laga burgare på något annat sätt sen, tro mig. Smash är en teknik som innebär att du från löst sammansatta bollar pressar ner med ett ordentligt tryck på en het stekyta. Det man vill är att få en maximerad maillardreaktion på hela burgaren. Och att tillaga burgaren invändigt och uppåt gör att köttsafterna inte rinner ut, resultatet blir en otroligt saftig burgare.

Använd en fet färs, jag köper högrev. Eller så maler du färsen själv. Du ska inte överarbeta färsen, baka bara ihop den till en liten boll. Jag har ca 80 g färs till varje boll. Inte mer, ta hellre 2 st och gör en dubbelburgare. Till barnen är det lagom med 1 st.

Då pannan ska vara så het som möjligt så använd en gjutjärnspanna eller kolstål. Inget fett i pannan. Då är risken att burgaren kokas istället för steks då färsen redan är tillräckligt fet. Och du vill också att färsen riktigt ska nypa till och fastna för bästa möjliga yta.

Jag har en stekhäll i gjutjärn som går att använda på en hel zon på induktionshällen. Perfekt att lägga på grillen med. Men en gjutjärnspanna fungerar minst lika bra. Lägg bollen i den heta pannan. Använd t.ex. en liten kastrull att smashsa med. Tryck till färsen med undersidan av kastrullen, ha ett bakplåtspapper emellan, annars fastnar det. Håll kvar i minst 10 sekunder så maillardreaktionen hinner skapas. Salta och peppra. Vänd när du precis ser köttsaften tränga igenom ytan. Burgaren har med all säkerhet nu fastnat i pannan, men ingen fara. Det ska vara så, behöver den inte skrapas loss har du inte lyckats med ytan. Ta en stekspade och skrapa loss burgaren försiktigt, vänd och salta och peppra även andra sidan. Lägg på en god cheddarost. Stek andra sidan ca 1-1 1/2 minut.

Jag har en sån här att smasha med. Men som sagt, en flatbottnad kastrull duger lika bra.

Sen är det bara att bygga din burgare med det du gillar. Ett gott briochebröd som först rostas lite i pannan vill jag ha. Krispig sallad. Tryffelmajo (blanda majonnäs med tryffelolja), och massor med tunt skivad lök stekt på låg värme i smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Galet gott!!

Sötpotatispommes till vill vi vuxna ha. Inte barnen, de vill ha vanliga.

Godaste hamburgaren vi ätit är betyget! Barnen skippar dock löken.

Så saftigt och obeskrivligt gott!

Gör detta!

Kram//Jenny

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tacogratäng med ananas

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Hej!

Gillar du tacos och vill ha lite variation på den så kommer ett gott tips här. Vi älskar tacos i alla olika former hemma hos oss. Den här gratängen med ananas är så god. Jag gör oftast dubbel sats, perfekt att ha i matlådor. Gillar du inte ananas, byt ut mot banan eller uteslut helt. (Recept från Smaskelismaskens)

Du behöver till 4 portioner:

400 g köttfärs

1 påse tacokrydda

100 g philadelphiaost

2 dl créme fraiche

1/2 burk tacosås av valfri styrka

1 vitlöksklyfta, riven

1 burk ananas i bitar

1 liten bit purjolök

Riven ost (jag har cheddar och mozzarella)

Tillbehör:

Sallad

Tacochips

Salsa och guacamole är också gott till.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Fräs köttfärsen och blanda i kryddan. Låt puttra ihop och ha sen köttfärsen i en ugnsfast form. Låt ananasen rinna av och fördela den sen på köttfärsen.

Blanda créme fraiche, philadelphiaost, tacosås och vitlök. Ha på röran på det andra i formen. Hacka purjolök och på med den. Toppa med riven ost.

Gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg.

Servera med tillbehören.

Smaklig spis!

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Något att testa till helgen!

Kram//Jenny

0
10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Pollykladdkaka

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Hej!

Har ni haft en fin helg? Jag har jobbat en del i köket, och haft mystid med familjen. En bra helg vilket jag verkligen inte trodde i torsdags när värmepumpen gick sönder och när jag körde i diket. Med hjälp av fantastiska människor och tur i oturen löste sig allt på det bästa och mest smidiga sätt. Tacksam är ett ord jag ofta återkommer till men jag är verkligen det, varje dag.

Den här fantastiskt goda och lättbakade kladdkakan har jag och tjejerna svängt ihop tillsammans. Pollygodis är ju så gott och tillsammans med kladdkakesmeten så blir det en härligt seg och kladdig skapelse. Vi bakade den i en 20 cm form med löstagbara kanter, det går att använda en lite större form med men då blir den inte lika hög.

Du behöver:

150 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

En nypa salt

1 påse Polly

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt bakplåtspapper i botten på springformen.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Ha i en nypa flingsalt. Rör ihop till en jämn smet. Tillsätt polly och blanda runt.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Fasta ytterkanter och lite dallrig i mitten, då är den klar.

Låt svalna lite och ställ sen kakan i kylen för att sätta sig, helst över natten. Ställ fram den en stund innan servering så den blir rumstempererat.

Servera med vispad grädde eller glass och gärna färska bär.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Foto: Copyright 2021. All rights reserved.

Gör den här så fort som möjligt!

Kram//Jenny

0
25

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00