Galet goda grillspett i libabröd med koriander och yoghurt!

Hej vänner!

Ursäkta tystnaden på bloggen – tiden bara springer iväg och både jag och Stina jobbar för fullt på både krogen och med nya kokboken! 🙂 Här kommer iallafall ett läckert förlåt, nämligen ett recept på kanske sommarens godaste grillspett med orientalisk touch! Receptet finns med i min första kokbok ”Kalasgott” som gavs ut med Natur & Kultur år 2012.

Skriv ut, grilla och njut!

Kap. Äntligen semester. Galet goda grillspett med zucchini och a

Orientaliska fläskytterfiléspett med grillade grönsaker i bröd
Att krydda köttet med fänkål och koriander är väldigt smarrigt. Servera gärna spetten i frasiga libabröd med grillade grönsaker och en syrlig yoghurt!

4 portioner

800g fläskytterfilé
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
ett par kvistar oregano, bladen
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
2 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
8 grillspett, att trä köttet på

grönsaker:
1 zucchini
1 aubergine
2 tomater
1 rödlök
1 påse ruccola
1 kruka koriander
1/2 kruka bladpersilja
1/2 citron
2 msk olivolja
salt och nymald  svartpeppar

4 libabröd, till servering
2 dl turkisk yoghurt, till servering

Gör så här:
Putsa bort alla hinnor och senor från köttet och skär det i ca 3×3 cm stora bitar. Mortla fänkålsfrö och korianderfrö till ett fint pulver. Finhacka vitlöken. Skölj citronen och finriv skalet samt pressa saften. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt köttet marinera i minst 2 timmar, men gärna upp till ett dygn i kylskåpet. Blötlägg grillspetten om de är av trä. Trä köttet på spetten och grilla dem tills köttet är lätt rosa i mitten, ca 5-7 minuter totalt. Vänd dem under tiden. Skölj alla grönsaker. Skär zucchinin i tunna skivor på längden och auberginen på brädden. Strö salt över auberginskivorna och låt stå och dra minst 10 minuter. Ringa över olivolja och grilla zucchini och aubergine tills de är vackert gyllene. Strimla rödlöken och klyfta tomaterna. Blanda de grillade grönsakerna med rödlök, tomat, ruccola, koriander och persilja. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar. Grilla bröden lätt och lägg på grönsaker, grillspett och yoghurt. Servera gärna med detsamma.

 

 

 

LOADING..