Fyllda auberginer & Dakos – recept ur vår nya kokbok!

Hej bästa ni!

På tisdag – den 21/4 – kommer vår nya kokbok Buffé äntligen ut i butik, men redan i helgen fick Svenska Dagbladets läsare ta del av två av våra mest uppskattade grekiska bufférecept. Så vi tänker såklart bjuda på dessa två otroligt goda rätter även här på vår blogg.

Det ena receptet är på Papoutsakia – gratinerad aubergine fylld med en mustig kaneldoftande köttfärssås – som är en klassisk grekisk bjudrätt. Det andra receptet är Dakos – en kretensisk bruschetta toppad med riktigt god olivolja, söta tomater, smulad fetaost och oregano. Skillnaden är också att den serveras på en grov skorpa som blir perfekt krispig av den läckra färska tomatsalsan.

Hoppas att ni gillar vår bok och våra recept lika mycket som vi! Kärlek från oss två matfantaster!

11027527_820913284664659_1139636570071569651_n

Dakos
12 portioner

 
1 kg körsbärstomater
3 dl god olivolja
5 msk torkad oregano
1 msk salt
1 paket fullkornsskorpor

garnering:
450 g fetaost
2-3 msk god olivolja
1 kruka färsk oregano

Gör så här:
1. Grovhacka tomater och lägg dem i en skål.
2. Tillsätt olivolja, torkad oregano och salt.
3. Lägg skorporna på ett sort fat och fördela tomatsalladen över.
4. Garnering: Smula fetaost över skorporna och toppa med färsk oregano och olivolja.

 

Papoutsakia – köttfärsfyllda aubgeriner

12 portioner – serveras med en stor sallad, bröd och röror

6 auberginer
3 msk god olivolja

fyllning:
1 dl+1/2 dl god olivolja
800 g bland- eller nötfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl kraftigt rödvin
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 kanelstång
1 msk torkad oregano
några kvistar färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
300 g fetaost

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längde, skär några snitt i
köttsidan, lägg dem på en plåt och ringla över 3 msk olivolja. Baka auberginerna mitt i ugnen tills de har mjuknat något och skinnet blivit lätt skrynkligt, ca 20 min.
2. Fyllning: Skala gul och vitlök. Finhacka den gula löken finstrimla vitlöken. Stek löken i 1 dl olivolja på svag värme under omrörning ca 10 min. Lätt i köttfärsen och stek den tillsammans med löken under omrörning i 10 min.
3. Tillsätt rödvin, krossade tomater, tomatpuré, kanelstång, oregano och timjanskvistar. Koka upp och sjud sedan köttfärssåsen  kryddor, några kvistar färsk timjan. Koka upp och låt sedan sjuda i minst 30 min, men gärna längre för djupare smak. Krydda såsen med salt och peppar.
4. Gröp ur fruktkötter ut de bakade auberginehalvorna utan att göra hål i skinnet. Hacka det urgröpta aubergineköttet och rör ner det i köttfärsåsen.
5. Fyll auberginererna med köttfärssåsen och smula fetaosten över. Grädda mitt i ugnen tills de är mjuka och osten fått en fin gyllenbrun färg, 20-25 min.

LOADING..