Krämig potatisgratäng med vitlök!

De flesta älskar potatisgratäng, och vårt recept på en krämig potatisgratäng med vitlök är verkligen att räkna med! Torra potatisgratänger går nämligen inte alls för sig tycker vi. Då kan man likväl äta råstekt potatis.

Vår potatisgratäng förkokas först i kastrull och gratineras i ugnen för att få färg – på så sätt blir den garanterat riktigt krämig och går dessutom att förbereda och skjutsa in i ugnen när tillfället passar.

Krämig potatisgratäng med vitlök

Krämig potatisgratäng med vitlök

4-6 portioner

1 kg fast potatis

2 stora vitlöksklyftor

4 dl vispgrädde

2 dl mjölk, 3%

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. (Försök undvika att skölja potatisen efter att de har blivit skivade, då försvinner dess stärkelse som binder vätskan.) Skala och finhacka vitlöken. Lägg potatisskivor och vitlök i en tjockbottnad kastrull och tillsätt grädde och mjölk. Låt koka upp och sjud på svag värme tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt (mer än du tror, potatisen suger åt sig en hel del) och nymald svartpeppar. Smöra en gratängform och häll i potatisgratängen. Grädda gratängen mitt i ugnen i 225 grader tills den är lätt gyllenbrun, ca 20-25 min.

 

  1. Gülay skriver:

    Här kommer min variant som jag har gjort under många år,krämig och god. Skala och skiva 1 kilo potais ej i tunna skivor. Fräs en lök och vitlök i smör. Tillsätt 3 dl vispgrädde och 1,5 dl mjöl. Låt koka upp. Tillsätt potatis skivorna och låt det små puttra i 20 min. Sätt ugn 225 grader. Salta o peppra potatisen och häll i 1 dl riven ost. Blanda försiktigt häll i form. Låt gå i ugn 15-20 min tills den fått fin färg.

Comments are closed.

LOADING..