Skreifest på Restaurang Asplund med Fredrik Eriksson & Norges Sjömatråd

Fredrik Eriksson Niclas Lundevall Jennie Benjaminsson

Igår, fredag, blev jag – Jennie – inbjuden som gästkock till Fredrik Erikssons nya krog och festvåning i Solna – Restaurang Asplund. Temat för kvällen var Skreifest, och ja – det var verkligen Skrei för hela slanten. Och en del kungskrabba. Och den kombination är mer än festlig, tycker jag!

Norges Sjömatråd hade också en hand med i Skreifesten – och det är inte ett dugg konstigt med tanke på att det är tack vare dem som vi i övriga världen har introducerats för den här fantastiska fisken. Jag älskar Skrei! Och det är jag inte ensam om inom kockbranschen, jag har nämligen fått laga Skrei på tre olika krogar det här veckan.

Restaurang Asplund
Restaurang Asplunds kökschef Niclas Lundevall

Tillsammans med Fredrik Eriksson och hans kökschef Niclas Lundevall så serverade vi en 4-rätters Skreimeny med amuse, två förätter och en varmrätt. Under service var det Niclas och jag som stod i köket och totalt skickade vi ut närmre 160 tallrikar. Sedan måste jag skriva att vi hade verkligen väldigt roligt i köket också på Restaurang Asplund, och jag kände mig oerhört välkommen, vilket är viktigt och fantastiskt härligt!

Restaurang Asplund

Amusen vi serverade var en inkokt och smörstekt skiva Skreirom på dillrostat bröd med syltad rödlök och citronmajonnäs. Första gången jag åt och lagade det här var faktiskt när jag gjorde kökspraktik under skoltiden på Sjömagasinet. Sedan dess har jag tyvärr inte lagat Skreirom – så det var kul att stöta på den här godingen igen!

Restaurang Asplund

Förrätt nummer ett var den här salladen på smörstekt kungskrabba, microgrönt, rostad paprika, niceoliver och en fänkålsvinegrette. Den andra förätten fick jag tyvärr aldrig på bild, men det var en härligt krämig soppa med vårprimörer, flagad Skrei och kungskrabba. Lite som en fine diningvariant på ängamat.

Restaurang Asplund

Grillad Skrei med krämiga gröna ärtor, Karl-Johansvamp, Barolovin, pinjenötter och risotto serverades som varmrätt.

Restaurang Asplund

Jag fick filéa Skrein – eller rättare sagt monstret – som vägde ca 8 kg, om inte mer!

Avslutningsvis vill jag tacka Restaurang Asplund och Norges Sjömatråd för en otroligt trevlig och lyckad kväll! Och hörni, förutom sådana här festliga middagar så serverar även Restaurang Asplund en otroligt god lunch varje vardag, har kvällsservering varje fredag och brunch på lördagar. Jag kommer definitivt att åka hit igen och äta, och kanske hänga lite i köket – vem vet! 🙂

LOADING..