Gratinerade Ostron med ramslöksbeurre blanc – to die for!

gatinerade ostron

Hur många av er har ätit gratinerade ostron? Det är rena himmelriket. Jag – Jennie – har till och med varit på en ostron- och musselsafari uppe i Bohuslän back in the days. Jag älskar ostron – i alla former. Men är man lite osäker på vad man tycker om den här, i mitt tycke, fantastiska råvara så är gratinerade ett bra första steg. Fast dessa gratinerade ostron med ramslöksbeurre blanc är såklart minst lika goda även om man redan är en rutinerad ostronslukare.

På tal om ramslök, det kan vara min favoritvår- och försommarråvara tätt följt av svensk grön sparris, rabarber och fläder. På engelska heter ramslök ”wild garlic”, vilket är oerhört logiskt med tanke på att den påminner starkt om vitlök i smaken. Och nu kanske ni tänker – ”Vitlöksmakade ramslök och ostron – tillsammans? Har du tappat det?”. Nej, inte alls faktiskt. Jag tycker att det är en grym kombination.

Förutom ostron och ramslöksbeurre blanc – som är en fransk klassisk sås skänkt från ovan – så har även mina ostron fått sällskap av något så gott som riktigt bra pancetta och parmesan som jag köpte med mig hem från Bologna, babyspenat, schalottenlök och färskrivna brödsmulor. Och inte att förglömma – en rejäl skvätt vitt vin, smör och grädde.

Nu önskar jag verkligen att jag hade ett klockrent utmätt recept att ge er – men jag lagade dessa gratinerade ostron i lördags när jag var skönt avslappnad och egentligen inte planerade att göra ett blogginlägg om det, men det blev verkligen fantastiskt gott, så jag skriver istället hur jag gjorde, så får ni åtminstone ett hum om hur det hela gick till!

gratinerade ostron

Jag började såklart med att öppna ostronen och tog bort muskeln från dem. Juicen som fanns inuti ostronskalet hällde jag i en skål och silade av så att ev skalbitar skulle försvinna. Sedan lade jag ostronen tillsammans i en liten skål och rengjorde den större delen av skalen, hälften alltså. Därefter finhackade jag en halvstor schalottenlök och sauterade i smör med några matskedar strimlad ramslök. När löken mjuknat hällde jag på en ganska bra skvätt med petit chablis och ostronsaften som jag hade silat. Jag lät vätskan koka upp och sjuda tills ca 2/3 återstod. Sedan lade jag försiktigt ned ostronen i den väldigt lågt sjudande ostronskyn och pocherade ostronen ca 1 min innan jag lyfte upp dem igen och lade tillbaka i skålen. Igen – mycket försiktigt. Jag tillsatte sedan en generös mängd grädde till ostronskyn och lät koka tills ca hälften återstod, tillsatte ännu mer strimlad ramslök, mixade av lite lätt, och redde sedan såsen med beurre manié (smör blandat med mjöl) tills den var ungefär lika tjock som en bra bearnaisesås. Sedan lät jag såsen sjuda under vispning några minuter innan jag smakade av med nymald peppar, lite lite salt och en liten nypa socker.

Under tiden som den fantastiska såsen blev till så fräste jag även smått tärnad pancetta och finhackad shalottenlök i smör innan jag hällde på en skvätt vitt vin och vände i spenat. Det här smakades också av med salt och nymald peppar.

Pancetta- och spenatblandningen fördelade jag över de rengjorda ostronskalen som jag lagt i en ugnsform. Där på lade jag sedan de sjudna ostronen, ett i varje skal, och sedan klickade jag på 1 1/2-2 msk ramslöksbeurre blanc innan jag toppade med finriven parmesanost och lite färska brödsmulor. Ostronen gratinerade jag med densamma i ugnen på 250 grader, tills de hade fått en lätt gyllene färg, det tog väl ca 4-5 min, om jag inte minns fel.

Sedan njöt vi.  Livet var väldigt fint just då.

  1. Gülay skriver:

    Hej
    Eftersom jag inte vågar öppna ostron har det inte blivit av. Men jag undrar vad är petit chablis för något? Sedan undrar jag har köpt torkat ramslök från någon bondens marknad. Vet inte riktigt vad man ska ha den till. Har du något tips? Eller är torkad ingenting att ha?

Comments are closed.

LOADING..