Hallonpaj med italiensk maräng

IMG_5071(1)

Den här ljuva hallonpajen med italiensk maräng bakade jag – Jennie – för en artikel jag och fotograf Katja Ragnstam gjorde för tidningen Året Runt i december förra året. Den är lika god som den är vacker och smakar friskt av hallon. Den krämiga italienska marängen som spritsas eller breds ut ovanpå hallonfyllningen är alldeles underbart god den också, så tillsammans är det här verkligen en vinnare. Baka och njut!

FOTO KATJA RAGNSTAM

FOTO: KATJA RAGNSTAM

Hallonpaj med italiensk maräng


12 portioner

pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 äggula

fyllning:
5 dl väldigt god hallonsylt (helst hemkokt)

italiensk maräng:
3 äggvitor
1/2 dl+1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Gör så här:
1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med vetemjöl, florsocker och äggula till en smulig deg. Tryck ut pajdegen i en springform, 22 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen 15-20 min och låt svalna.
2. Fyllning: Fördela hallonsyltet över pajbotten.
3. Italiensk maräng: Vispa äggvitor och 1/2 dl socker till ett fast skum. Koka 1 1/2 dl socker med vatten tills sockerlagen är 118 grader, använd en termometer. Under vispning, häll i en tunn stråle ner den heta sockerlagen i äggskummet och fortsätt att vispa tills marängen har svalnat och är styv och glansig, ca 10 min.
4. Bred ut marängen över pajskalet och bränn av marängen med en brulébrännare, alt. väldigt snabbt  i ugnen i 225 grader med grillvärme.

LOADING..