Skrei och rosa raddichio!

Jag – Jennie – är en riktig nörd. Och nu menar jag verkligen supernörd. Åtminstone när det kommer till mat. Det är inte ovanligt att jag ringer runt till butiker och leverantörer och specialbeställer saker. När jag var 16 år fick jag exempelvis min mamma Tina att åka till en grönsakshandlare och hämta min specialbeställda ängsyra åt mig.Det var väldigt viktigt för mig att få använda den i matlagningen, det var ju trots allt vår och ängssyra var i säsong! Inga konstigheter alls, tyckte jag. Nörden.

IMG_4649

När jag var i Bologna fick jag dock syn på en helt fantastisk råvara, en helt ljuvlig rosa raddichio – en form av rosésallad – som är lite mindre besk, söt och alldeles ljuvligt krispig. En dröm i både smak och utseende. Jag hade sett den på foto tidigare, men aldrig i verkligheten och blev väl lite smått besatt av att få tag i den när jag kom tillbaka till Sverige. Så jag pratade med min övergrymma grönsaksleverantör Björn Andersson Frukt & Grönt och de lyckades få tag i den åt mig! Det var längesedan jag var så barnsligt lycklig. Igår hämtade jag salladen – 6 små fina skärrosa huvuden Rosa di Verona. Den heter så i Italien, i alla fall när den kommer från Verona. Men den odlas i stort sätt i de flesta delarna av norra Italien.

Nu tänker ni säkert ”Va fasen – tänker du inte på att köpa närodlat?”.  Jodå, nästan alltid. Men vissa råvaror är alldeles för fantastiska för att motstå.

IMG_4705

Och vad använder man den här skönheten till sallad till då? Ja, i sallader kan man använda den såklart, men den är även grymt god att tillaga. Och det var precis vad jag gjorde.

När jag ändå är igång och skriver den här novellen så vill jag ger ett raddichiotips – Lägg salladen i isvatten med lite socker ett par timmar – det drar ur den värsta beskan. Väldigt smart tycker jag, och ibland gör jag även samma sak med brysselkål och sparris som kan vara lite beska de också.

IMG_4730

Så vad lagade jag? Det här! Rimmad och smörbakad Skrei med blåmusselsås, morotskräm med senapsfrö, rosa raddichio, persiljerot och fänkål fräst med chablis, dill och smör.

LOADING..