Lär dig att laga en söndagsstek bra!

Hej matfolk!

Kalvstek och de flesta former av nötstek är riktigt gott, tycker jag – Jennie. Många förknippar nog stek med att vara torr – eller som ett ibland hyfsat billigt kött.  Det förstnämnde stämmer ofta – för vad jag har märkt och upplevt så är många nämligen skitkassa på att laga en stek bra – och torrt kött är verkligen oskönt om något. Och det sistnämnda – billigt – stämmer som sagt ibland om man har tur. Jag lyckades fynda tre fina svenska kalvstekar i fredags och var inte dåligt nöjd efteråt.

Så hur undviker man då att steken blir torr och istället får den riktigt saftig, mör och god? Läs mina tips nedan!

Kalvstek

HUR MAN LAGAR EN SÖNDAGSSTEK BRA

1. Ja, först och främst så kan du sänka ugnstemperaturen rejält och inte vara så jävla stressad. Laga steken på max 100 grader i ugnen och låt det ta så många timmar som det tar tills steken har nått en innertemperatur på 50-55 grader, beroende på hur rosa du gillar ditt nötkött.

2. Bryn köttet runt om hela innan du kör klart det i ugnen. Då stänger du alla porer i köttet och köttsaften stannar i steken.

3. Låt steken vila! Minst 20 min, tycker jag. Inlindad i smörpapper – inte aluminiumfolie – då går steken upp ytterligare i innertemperatur och i många fall mer än du önskar. Våga inte skära i steken innan den har fått vila, då rinner all god köttsaft ut som gör steken saftig.

4. Köp en bra termometer för att vara säker på att du tar ut steken ur ugnen i rätt tid.

5. Självklart är det viktigt att kvalitén på köttet är bra. Är det inte det så är du redan körd ändå och kan strunta i ovanstående tips.

LOADING..