Bästa mellomiddagen – Blåmusslor Deluxe!

Att det är Melodifestivaltider kan väl knappast någon levande själ ha missat? Och inte allt tacotjat heller för den delen? Vi tokgillar tacos, helst egengjord och på riktigt, men det är alltid kul att variera sig. Man vill ju inte vara som alla andra.

Så – är du också trött på tacomellomyspys – och behöver inspiration på en annan rätt som är minst lika god om inte ännu godare? Då är dessa blåmusslor deluxe något för dig! Fortfarande lite lagom svennigt, men ändå betydligt roligare än köpetacos. Laga, njut och trevlig helg!

vitvinskokta_musslor_med_bacon_basilika_och_chili_kap_masterliga_middagar_liten_51f10fb4e087c35b98ffe7c0

BLÅMUSSLOR DELUXE

4 portioner

2 kg blåmusslor
2 msk olivolja
150g bacon
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
½ fänkål
½ röd chili, utan kärnor
ett par kvistar färsk timjan
7 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 kruka basilika, bladen strimlade
salt och nymald svartpeppar
1 dl riven parmesanost

till servering:
surdegsbaguette och hemgjorda pommes frites

Gör så här:


Tvätta musslorna och kasta de som är trasiga. Knacka de musslor som har öppnat sig mot köksbänken, och stänger de sig inte då så kastar man dessa också. Strimla bacon och finhacka schalottenlök, vitlök, fänkål och chili. Fräs bacon, grönsaker och timjan i olivolja på hög värme i ca 10 minuter. Lägg i blåmusslorna och tillsätt vin och grädde. Lägg på ett lock tills musslorna har öppnat sig, det tar ca 2-4 minuter. Lyft över musslorna till en skål och håll dem varma med plastfolie/lock. Låt såsen koka ned på högsta värme i ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Vänd i basilika och de kokta blåmusslorna. Strö över den rivna parmesanosten och servera genast med baguette och pommes frites.

 

LOADING..