Pizza som i Napoli!

Hallå!

Jennie som skriver från ett vårljust Göteborg, snart är jag påväg till Stockholm dock. Har under morgonen haft hemkunskapslektion med mina härliga 12 åriga elever och lagat kanongoda Bologneser.

Nu är det dock pizza jag vill jag skriva om, och en italiensk sådan. Det är nämligen skillnad på pizza och pizza, och den italienska varianten är min absoluta favorit. Jag älskar kolhydrater, och skulle i denna värld aldrig ge upp pizza, pasta eller bröd. Never, over my bread body.

italiensk pizzadeg

Den största skillnaden på italiensk pizza och svennebananpizza är degen – helt klart. Den italienska är betydligt godare med tunn botten och fluffigare kanter. Ja – alltmänt bätttre. Och glöm kebabfyllningen – den är inte okej på den italienska pizzan, tycker jag. Nej, den här pizzan fyller man med riktigt bra råvaror – och vällagade sådana. När jag bakade min pizza häromdagen så bredde jag creme fraiche i botten istället för tomatsås och skivade scamorza, som är en lagrad mozzarella, över. Efter att den gräddats så toppade jag med sous vide bakad och ört kryddrubbad gris, crudité på fänkål och äpple, krispig lök och kräm på bränd grädde. Ja, det låter säkert svinavancerat, men det är det inte. Det är bara genomtänkt och extremt nice, och ska man göra den här pizzadegen så kan man likväl lägga energi på fyllning, enligt mig. Om man vill göra en upplevelse av måltiden alltså. Men, att fylla med en bra tomatsås, en god ost, kronärtskocka, örter och en god lufttorkad skinka är inte heller dumt. Så länge man väljer fina råvaror.

Här nedan kommer mitt recept på pizzadegen, och den tar längre tid än vad du säkerligen är van vid, men den är värd det. Alla dagar i veckan!

italiensk pizzadeg

Italiensk pizzadeg
4 portionspizzor

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream

Gör så här:
1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och mjöl. Knåda degen för  hand ca 20 min eller i en köksassistent ca 10-15 min. Degen ska vara fuktig, slät och smidig.
2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar. Ställ sedan in bunken i kylen i 12 timmar. Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar. Forma till runda, släta bullar och lägg degarna på en bricka klädd med ett bakplåtspapper som mjölats väl. Täck degarna på brickan med plastfolie eller trä plastkassar över. Ställ tillbaka degarna i kylen och låt stå i minst 1 dygn, men gärna upp till 3 dygn.
3. Ställ fram degarna, fortfarande klädda med plast, i rumstemperatur ca 8 timmar före användning.
4. Vid utbakning: Sätt ugnen på högsta värme, ca 275 grader. Tryck ut degbitarna för hand på ett mjölat bakbord så att de blir tunna i mitten och får tjocka, fluffiga kanter. Försök att inte knåda något, endast trycka. Lägg på valfri fyllning och grädda mitt i ugnen, gärna på baksten, ca 10 min.

LOADING..