Hemgjorda kroppkakor (glutenfria) för nybörjare och proffs!

Alltså, kroppkakor är en otroligt härlig husmanrätt, vänner. Jag, Jennie, ringde Stina imorse (ringer henne i stort sätt varje dag, stackarn! 😉 ) och idag hojtade jag högljutt om att jag minsann ville göra egna kroppkakor! Och eftersom jag har upptäckt att det enda köksredskap jag saknar i mitt kök är just en potatispress så ville jag höra med henne om vad hon tyckte om min durkslagsvariant, att pressa potatisen till kroppkakorna genom de små hålen i durkslaget alltså. Hon hakade på min idé som tur var, och visst gick det bra. Strålande till och med!

Både Stina och jag fullkomligen älskar den här svenska lilla potatisdumplig som är fylld med knaperstekt fläsk, lök och kryddpeppar. Att man dessutom serverar kroppkakorna med rårörda lingon och skirat smör gör inte våra smaklökar mindre suktande. Nej, det här är riktigt bra grejer. Hela rätten är en kärleksförklaring till de svenska smakerna skulle vi nog kunna säga.

Jag har bara gjort egna kroppkakor en gång tidigare i mitt liv, då under skoltiden och med ledning av mina kökslärare Peter Fasth och Thomas Örngård. Så jag är inget proffs, men jag skulle kunna gissa på att jag var värsta kroppkakefarmorn i mitt förra liv, för de blev verkligen ruggigt goda och helt perfekta i formen. Jag gjorde dem verkligen med kärlek, för att göra något halvdant har aldrig varit min melodi. Antingen så gör man kroppkakorna ordentligt eller så kan man likaväl strunta i det. Det första alternativet röstar jag på, för det är dessa godingar värda!

Jo, mina kroppkakor är glutenfria och görs med potatismjöl istället för vetemjöl. Jag googlade lite och såg att Leif Mannerström, vår sköna, fd mentor från Sveriges Mästerkock, hade gjort sina kroppkakor på det sättet, och det var ju riktigt smart tycker jag. Kroppkakorna blev heller inte tunga i konsistensen, vilket jag hade förväntat mig av kroppkakor gjorda med vetemjöl. Så jag misstänker att det lätta och fantastiska resultatet hade med potatismjölet att göra. Så oavsett om du är glutenintollerant eller ej så rekommenderar jag starkt mitt recept här nedan, det blev verkligen galet bra!

glutenfria kroppkakor

KROPPKAKOR

16 st små godingar, ca 4 vuxna portioner

 

potatisdeg:

1 kg mjölig potatis

2 dl potatismjöl

1 ägg + 1 äggula

1 tsk salt

 

fyllning:

400 g rimmat sidfläsk

1 stor gul lök

1 msk smör

1/2 tsk strösocker

1 tsk nystött kryddpeppar

1 1/2 – 2 tsk mald kryddpeppar (efter smak)

1/2 tsk nymald svartpeppar

 

till servering:

skirat smör

rårörda lingon (225 g lingon + 1 1/2 dl strösocker rörs ihop)

 

Gör så här:

1. Potatisdeg: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i 5 min. Pressa potatisen med en potatispress (eller genom ett durkslag om du inte har någon press). Låt den pressade potatisen svalna i kylen. Blanda snabbt ihop den avsvalnade potatisen med resterande ingredienser till en smidig deg.

2. Fyllning: Fintärna stekfläsket och finhacka den gula löken. (jag menar verkligen FINT, inga stora bitar) Stek fläsket knaprigt i 1 msk smör och lyft sedan upp fläsket ur pannan med en hålslev och lägg det i en skål, låt fettet ligga kvar i pannan. Sänk värmen och stek löken mjuk i fettet utan att den tar någon vidare färg. Strö på socker och karamellisera löken lätt. Lägg tillbaka fläsket i pannan och smaka av med kryddorna. Lägg fyllningen i skålen, inklusive fettet, och låt kallna i kylen.

3. Sammansättning: Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Dela potatisdegen i 16 lika stora bitar och tryck ut varje bit till en rund ca 1 1/2 cm tjock platta. Fördela fyllningen över mitten av varje degplatta och vik försiktigt upp kanterna så att det blir ett paket. Rulla varsamt varje kroppkaka mellan handflatorna så att de blir släta och vackert runda.

4. Koka kroppkakorna i omgångar, ca 5 min eller tills att de känns klara. Lyft upp dem med hålslev och servera genast med skirat smör och rårörda lingon.

 

TIPS: Får man några kroppkakor över så är de goda att smörsteka dagarna därpå. De går även att frysa in om de är kokta och värms med fördel upp genom stekning eller lätt sjudning.

 

 

 

 

 

  1. Maria skriver:

    Ser mumsigt ut! Hur gjorde ni för att få dem så runda och fina, utan fula skarvar? 🙂

    1. Kärlek och en bra deg! 🙂

Comments are closed.

LOADING..