Baka fransk Brioche like a boss!

Fransmännens brödpåhitt kan man inte annat än att älska. Croissanter, pain au chocolate, baguetter, fougasse och brioche.  Finns det något som inte är gott med dem? Knappast, jag – Jennie – tycker att de är oförskämt goda allihopa.
Briochen är ett fantastiskt allround bröd som kan användas på otroligt många sätt. Jag tycker om att äta det precis nybakat med en smakrik ost, kallrökt skinka och färsk tomat. Och att rosta det och breda smör som smälter in i mellan briochen och toppa med en söt, smakrik marmelad är också en tiopoängare.
Skulle man mot all förmodan få några skivor av briochen över så är de perfekta till att göra fattiga riddare på eller att smörsteka, vända lätt i kanelsocker och servera som en dessert med en kula äkta vaniljglass och en sötsyrlig apelsinsallad.
Testa mitt recept och baka fransk Brioche like a boss!
Brioche

Brioche

1 bröd
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
4 ägg
ca 8 dl vetemjöl
125 g mjukt smör, i mindre bitar
1 uppvispat ägg, till pensling

Gör så här

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen tills den är slät och elastisk. Gör du det för hand så tar det ca 10 minuter och något mindre i maskin. Arbeta sedan in smöret i degen och knåda ytterligare, ca 5 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i ca 40-60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lite och forma till ett fint bröd. Lägg brödet i en smord och mjölad brödform. Låt det jäsa övertäckt i ca 40 minuter och värm under tiden ugnen till 175 grader. Pensla brödet med ägg och grädda det i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
  1. Matilda skriver:

    Tack för ett underbart recept Jennie! Jag bjöd på detta idag och det blev mycket uppskattat. Dock fick jag ju gå upp väldigt tidigt för att få det färdigt lagom till frukost.. Går det att kalljästa brödet? Tacksam för svar! Kram Matilda

  2. L skriver:

    Jag såg en bild på din(Jennie) Instagram med hemlagad Chicken curry. Kan du lägga upp receptet? Hade varit toppen då jag gärna vill laga just ditt recept 🙂

Comments are closed.

LOADING..