Oxrullader i gräddsås – dem godaste!

IMG_1947

Hej alla härliga! Har ni haft en mysig första advent? Det har jag! Och jag – Jennie-  har  hunnit börja julpynta lite smått både inomhus och på utsidan. Så, så mysigt!

Nog om julpynt – det är de otroligt goda oxrulladerna i gräddsås jag tänker dela med mig av idag! När jag ute och gick häromdagen så mötte jag nämligen en fantastisk äldre dam som började berätta för mig om hennes matintresse och hur mycket hon älskade svensk husmanskost – särskilt oxrullader. Och dessa rullader kom tillbaka i mina tankar igår när jag var och handlade till dagens middag. Dessutom fanns det oerhört fint oxinnanlår i matbutiken, så oxrullader kändes givet. Det både äter och lagar jag alldeles för sällan – den rätten har tyvärr glömts bort av mig, och säkerligen hos många andra också. Vilket är urdumt egentligen. Det är ju så vansinnigt gott!

oxrullader i gräddsås

Här kommer min version av den klassiska svenska husmansrätten oxrullader i gräddsås. Och istället för att fylla dem med späck så baconlindade jag oxrulladerna och fyllde dem med katrinplommon, morot, dijonsenap och persilja. Väldigt, väldigt gott kan jag lova!

oxrullader i gräddsås

Baconlindade oxrullader i gräddsås

4 portioner

baconlindade oxrullader:
8 tunna skivor nötinnalår (ca 700-800 g)
2 msk dijonsenap
1 morot
100 g katrinplommon
4 msk hackad persilja
8 skivor bacon
salt och nymald svartpeppar
2 msk smör

16 tandpetare, att fästa rulladerna med

gräddsås:
1 gul lök
1/2 dl inlagd smörgåsgurka
några kvistar färsk timjan
1 msk tomatpuré
4 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
2 dl portvin eller starkvinsglögg
3 msk konc. kalvfond
2 tsk svart vinbärsgelé
4 msk hackad persilja
salt och nymald svartpeppar
maizenaredning, efter tycke

Gör så här:
1. Oxrullader: Bred dijonsenapen över ena sidan av varje skiva innanlår. Skala moroten och skär den i tunna strimlor. Grovhacka katrinplommonen.
2. Lägg morot, katrinplommon och persilja i ena änden av innanlåren och rulla ihop varje till en fin och jämntjock rullad. Linda en baconskiva kring varje och stick två tandpetare genom så att de håller formen. Bryn rulladerna i smör i en vid och djup kastrull. Krydda med salt och peppar. Lägg oxrulladerna i en form och gör såsen i samma kastrull.
3. Gräddsås: Finhacka gul lök och smörgåsgurka och stek i ca 5 min på svag värme tillsammans med timjan och tomatpuré.
4. Lägg i oxrulladerna i kastrullen och tillsätt grädde, vatten, portvin/glögg, kalvfond och svart vinbärsgelé. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme under lock ca 45 min.
5. Tag upp rulladerna ur såsen och tag ur tandpetarna. Lägg rulladerna i ett djupt serveringsfat och håll dem varma. Vänd ner persiljan i såsen och smaka av med salt och peppar. Red den lagom tjock med maizenaredning.
6. Häll såsen över oxrulladerna och servera med kokt mjölig potatis, haricot vertes, svart vinbärsgelé och inlagd gurka.

LOADING..