Shepherd’s pie – godaste köttfärsgratängen!

Hej vänner,

Här kommer ett galet gott middagstips och recept på en av Jennies favoriträtter – Shepherd’s pie, som är en brittisk köttfärsgratäng med gratinerat potatismos!

Missa inte att ha en skvätt worchestershire sauce och ett glas rödvin i såsen, det gör den extra fyllig och smakrik! Ja, den här köttfärsgratängen är verkligen sjukt smarrig, så laga och njut!

shepherdspie_4_5294cdb5e087c31293e542cb

Shepherd’s pie
4-6 portioner

2 msk olivolja
500 g lammfärs eller blandfärs
2 stora morötter
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
ett par kvistar färsk timjan
2 lagerblad
1 tsk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl kraftigt rödvin
4 dl oxbuljong (ev. 4 dl vatten + 2 msk konc. oxfond)
2 msk worchestershire sauce
salt och nymald svartpeppar

potatismos:
ca 800 g potatis
1 1/2 dl standard mjölk
1 msk smör
150 g riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Hetta upp olivolja i en ugnssäker panna eller gryta. Lägg i köttfärsen och bryn den rejält på medelhög värme. Skala och finhacka under tiden morötter, gul lök och vitlök. Tillsätt grönsakerna, timjan och lagerbladen till färsen och fräs i ytterligare 5 minuter. Pudra över vetemjölet och blanda i tomatpuréen. Häll därefter på rödvinet och oxbuljongen. Låt köttfärssåsen koka upp och sjud den sedan på svag värme i ca 20 minuter. Plocka till sist upp lagerbladen och smaka av med worchestershire sauce, salt och peppar.
Under tiden som såsen puttrar: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatisen i lite mindre bitar och koka de mjuka i saltat vatten. Värm mjölken med smöret i en liten kastrull. Vispa sedan de färdigkokta potatisarna med den varma vätskan till ett slätt och krämigt mos. Vänd ner den rivna osten och smaka av med salt och peppar och bred ut moset över den färdiga köttfärssåsen. Ställ in pannan/grytan i mitten av ugnen och grädda gratängen tills den är härligt gyllenbrun och bubblande, ca 20 minuter.

shepherdspie_instagram_5294d9a6e087c335fe521129

LOADING..