Smörigt fikonbröd till ostbrickan!

Vi har länge saknat det perfekta mjuka brödet på ostbrickan! För visst är det gott med surdegsbröd, och kex är alltid ett mycket säkert kort. Personligen tycker vi att de båda kan bli dra-mig-baklänges-tråkiga och definitivt fruktansvärt ospännande.

Så vi bestämde oss för att skapa ett nytt bröd och resultatet blev det här ruggigt goda fikonbrödet! Dessutom passade det utmärkt till just lite mer smakrika ostar, vilket var hela poängen. Brödet är bakat på rågsikt, är sötare och mycket smörigare än ett vanligt matbröd. Lite som en perfekt blandning mellan ett fruktbröd och en fransk croissant, helt himmelskt bra alltså.

Vi tycker verkligen att ni skall baka det nästa gång det vankas ostbricka – It won’t let you down! Det lovar vi.

img_1345_528a09839606ee68fb851ccb

Smörigt fikonbröd

1 stort bröd

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl brödsirap

1 tsk salt

6 dl rågsikt

2 dl vetemjöl

125 g kallt smör, tunt skivat

6 torkade fikon, grovt hackade

1 msk råsocker

Gör så här:

1. Rör ut jästen i vattnet och blanda i sirap, salt, och mjöl.

2. Knåda degen tills den är elastisk och slät, ca 15 minuter för hand eller 6-8 minuter i maskin.

3. Kavla ut degen till en 2 cm tjock fyrkantig platta och fördela det skivade smöret och de grovhackade fikonen över ena sidan av plattan, lämna dock någon centimeter i kanten.Vik den otäckta degplattan över den andra så att det bildas en rektangen. Nyp ihop kanterna och kavla ut degen tills den är 2 cm tjock igen och rektangulär i formen. Vik ihop degen så att den bildar tre skikt. (Så som man viker nytvättade byxor ungefär.)

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter och upprepa sedan kavlingen som i punkt 3  (2 cm tjock och tre-skiktsvikning). Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Strö råsocker över det färdigjästa brödets yta och grädda det mitt i ugnen 30-35 minuter.

6. Låt svalna helt under bakduk innan det skärs upp.

  1. ebb skriver:

    åh gott!! har du ingen bild på hur det ser ut inuti när du skurit i det? 🙂

  2. Ninni skriver:

    Nytillkommen på bloggen,följer er på Instagram. Gillar alla fina matbilder! Tycker bloggen är lite bökigt utan sökfunktion,letade efter musliereceptet du lade ut på insta. Så smidigt med de bloggar som har sökfunktion när man vill laga något.

Comments are closed.

LOADING..