Kålpudding i portionsformar

578080_10151981503616181_1145035625_n1[1]

Kålpudding  är helt klart en av våra absolut mest älskade husmanrätter ever!

Och vi har ett härligt recept att dela med oss av- plus ett bra tips! Gör kålpuddingen i portionsformar – blir en så mycket trevligare presentation på tallriken. Och var inte blyga med kryddpepparn- det är liksom den som livar upp det hela.

Och nu i höst är det ju verkligen läge och säsong att äta en härlig kålpudding tillsammans med en härlig gräddsås, rårrörda lingon, hembakat knäckebröd och ett iskallat glas mjölk. Holy lord- det är kärlek det.

Mer kålpudding och husman till folket!

Det här är en rätt som vi ser alltför sällan och som vi tycker bör tillagas oftare i våra kök- det är nämligen löjligt gott och riktigt enkelt att tillaga. För oss är och kommer kålpuddingen alltid vara en älskad klassiker!

Nedan hittar ni receptet på en härlig kålpudding!

578080_10151981503616181_1145035625_n1[1]

I receptet använder vi rejält med kryddpeppar, detta är förstås efter smak. Vill du ha en mindre dos än oss så kör på det. Helt enkelt en smaksak.

Servera denna härlighet med gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis.

KÅLPUDDING

4 portioner

Ingredienser
  • 1 st vitkålshuvud
  • 600 g köttfärs, gärna blandfärs
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 st gul lök
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk kallt vatten
  • 3 tsk malen kryddpeppar
  • salt och malen vitpeppar
Gräddsås
  • 3 msk smör att steka i
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2-3 dl steksky från kålpuddingen
  • salt och malen vitpeppar

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär ned huvudet i små tärningar

3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap. Var försiktig så att det inte bränner vid. Stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan.

4. Lägg färsen i en bunke. Finriv löken och tillsätt den i färsen. Blanda ner grädde, 1 msk sirap, kalvfond, soja, ströbröd, vatten, kryddpeppar salt och peppar. Rör om till en lös smet. Blanda ned 1/3 del av kålen tillsammans med färsen.

5. Varva färs och hälften av kålen i en portionsformar alternativt en stor ugnsform. Toppa med kål.

6. Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 20- 25 minuter. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.

Gräddsås

1.  Smält smör i en kastrull. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Vispa väl. Tillsätt grädde och mjölk. Vispa hela tiden så att det inte bränner vid!

2. Rör ned stekskyn från kålpuddingen, kalvfond, soja och salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.

Servera med nykokt potatis och rårrörda lingon! Kokta grönsaker och ett iskallt glas mjölk är inte alls dumt tillbehör!

Ät och njut!

 

 

LOADING..