Köttfärssås á la Jennie

noname-133

Köttfärssås är kanske en av de mest älskade rätterna ever här i Europa! Som barn åt jag den ofta. Både mamma och pappa var och är en hejare på den här godingen! Och icke att förglömma den magiska lasagnen som mamma brukade göra i samma sväng av köttfärssåsen som blev över  – och då snackar vi typ 10 portioner över, hon lagar alltid aningen för mycket mat! Men tur är väl det – det är ingen risk att någon går hungrig från bordet!

Jag och Stina har faktiskt som tradition att äta köttfärssås, pasta, dakos, oliver och en sallad dressad med citron och kretensisk olivolja när vi ses. Och får Stina välja efterrätt så brukar det bli antingen ricotta med honung, kanel och valnötter eller min favo – hennes magiska, hälsosamma dadelbrownie. Den är så fruktansvärt god och receptet på den hittar ni här!

Hur som helst, min köttfärssås som jag brukar göra är av det enklare slaget – men med ruskigt bra råvaror. Det är A och O, tycker jag. Bra råvaror – då behöver man inte krångla till det något värst. Färska tomater och soltorkade tomater, vitlök, lök, ett kraftigt rödvin, örter, högrevsfärs och rökt sidfläsk. Ja, dem ingredienserna är stjärnorna i min bolognese. Servera den med en bra pasta som suger åt sig såsen ordentligt, gärna buccatini, tagliatelle, peppardelle eller rigatoni.

noname-132

Köttfärssås á la Jennie

6 portioner

100g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk god olivolja
800g högrevsfärs eller grovmald nötfärs
4 msk tomatpuré
1 tsk socker
2 1/2 dl kraftigt rödvin
400 g färska kvisttomater
100 g soltorkade tomater
1/2 kruka färsk basilika
5 dl vatten
salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Skär sidfläsket i mindre tärningar. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
2. Hetta upp olivolja i en vid kastrull och fräs sidfläsk, lök och vitlök på ganska hög värme ca 5 minuter. Tillsätt köttfärsen och fortsätt att steka tills den fått en mörk brynt färg, 10-15 minuter. Smaka gärna av färsen med lite salt.
3. Rör i tomatpurén och sockret. Låt alltsammans fräsa i ytterligare några minuter och häll därefter på rödvinet.
4. Låt vinet sjuda in i färsen under tiden som du skär tomaterna i grova bitar och strimlar de soltorkade tomaterna samt bladen från basilikan.
5. Tillsätt alla tomater och basilikan till grytan tillsammans med vattnet och låt såsen koka upp.
6. Sänk spisvärmen en aning och låt köttfärsåsen sjuda ca 45 minuter. Ha ett lock på grytan under hälften av koktiden och tag sedan av det så att såsen reduceras ner. Smaka av med salt och svartpeppar.
LOADING..