MORSDAGSMENY – RECEPT & TIPS!

fisksoppa

Glad torsdag alla härliga människor!

Nu sitter vi på tåget ner mot ett soligt Göteborg för ett spännande möte och härligt västkusthäng! Men, vi har inte glömt av att det är Morsdag nu på söndag – så vi vill passa på att dela med oss av en hejdrundrandes god morsdagsmeny som är av den bättre sorten! Här kommer våra bästa recept på en lyckad middag att bjuda mamma på – det är hon mer än värd!

dakos

FÖRRÄTT – DAKOS

FISKGRYTA

VARMRÄTT – VÄRLDENS GODASTE FISKGRYTA

6 portioner2 msk olivolja
2 morötter
1/2 fänkål
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
ett par kvistar färsk timjan
1/2 g saffran
2 dl torrt vitt vin
8 dl skaldjursbuljong (alt vatten + ett par msk konc skaldjursfond)
1 dl vispgrädde
1 kg blåmusslor
400 g skinnfri och benfri fisk, t.ex. torsk och lax
200 g handskalade räkor
1/2 apelsin
2 msk finhackad färsk dill
1 krm cayennepeppar
salt och nymald svartpeppar

Gör så här

Skala, skölj och finhacka alla grönsaker. Fräs grönsakerna mjuka i oljan tillsammans med timjanskvistar och saffran. Tillsätt vinet, grädden och skaldjursbuljongen. Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter och tvätta under tiden blåmusslorna och kasta de som är trasiga. Knacka de musslor som har öppnat sig mot köksbänken, och stänger de sig inte då så kastar man dessa också. Skär fisken i lagom stora bitar, ca 3×3 cm. När såsen har sjudit klart, höj till högsta värmen och lägg i blåmusslorna och fiskbitarna. Lägg ett lock på grytan och sänk värmen till lägsta möjliga. Låt stå med stängt lock i ca 5-8 minuter tills blåmusslorna har öppnat sig och fisken ångat klart. Pressa i saften från en halv apelsin, vänd i dillen och smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera gärna med ett gott bröd och aioli.

Kladdkaka med toscatäcke

DESSERT – KLADDKAKA MED TOSCATÄCKE

 

LOADING..