SÅSER, RÖROR & SMÖR – TILL GRILLAT

Jennies kokbok Kalasgott

Äntligen grillväder – solen strålar både på Västkusten och i Stockholm, som vi har längtat! Vi älskar att grilla, och det finns verkligen galet mycket goda tillbehör man kan svänga ihop och bjuda till, alltifrån smarriga såser till goda sallader. Och förresten, har ni provat att grilla färskpotatis någon gång? Det är grymt gott! Koka dem först med skal i vatten med mycket havssalt, låt dem svalna en aning, ringla över olivolja och lägg färskpotatisen på grillen så att dem får en nästan bränd yta. Ja, det här måste ni testa!

Här kommer recept på tillbehör såsom såser, röror och kryddsmör som vi älskar att servera och äta till just grillat. Alla recept är beräknade till 4 portioner, förutom kryddsmören som räcker till 6-8 portioner.

Enjoy – trevlig lördag och mycket kärlek! /Jennie och Stina

 

Barbecuesås

Grymt smarrig sås till grillade hamburgare!

 

2 msk smör

2 vitlöksklyftor

1/2 gul lök

3 cm färsk ingefära

2 dl chilisås

3 msk äppelcidervinäger

1 msk worcestershiresås

1 tsk dijonsenap

1 msk råsocker

1 krm mald kanel

ev. 2-4 droppar liquid smoke

tabasco, ett par droppar efter smak

salt och nymald svartpeppar

 

Finhacka vitlök och gul lök. Skala och finriv ingefäran. Fräs löken och ingefäran mjuka i smöret. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar. Häll upp såsen i en ren burk, förslut och förvara den i kylen upp till 7 dagar.

 

 

Guacamole

 

2 mogna avokado

1 vitlöksklyfta

1 kvisttomat

1/4 röd chilipeppar

2 msk crème fraiche

2 msk olivolja

1-2 msk pressad citronsaft

salt och nymald svartpeppar

 

Dela avokadon, plocka ur kärnan och gröp ur köttet. Skala vitlöksklyftan och skär bort kvisten på tomaten. Mixa alla ingredienser till en nästan slät salsa. Smaka av med salt, peppar och ev. mer citronsaft. Servera guacamolen med detsamma eller förvara den i en lufttät burk i kylskåpet upp till 2-3 dagar.

 

 

Coleslaw

 

1/4 normalstort vitkålshuvud

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 morötter

2 msk majonnäs

3 msk turkisk yoghurt

1 msk grovkornig senap

2 msk pressad citronsaft

salt och nymald svartpeppar

 

Tvätta och skala alla grönsaker. Finstrimla vitkålen och den gula löken, Finhacka vitlöken och grovriv morötterna. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera coleslawen med detsamma eller förvara den i en lufttät burk i kylskåpet upp till 2-3 dagar.

 

 

Tzatsiki

Gott till allt som är grillat – grönsaker, kött, kyckling, fisk och skaldjur.

 

1 stor gurka

5 dl grekisk yoghurt

4-5 vitlöksklyftor

3/4 dl god olivolja

3/4-1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

 
Skala gurkan och gröp ur kärnhuset. Grovhacka gurkan i små bitar. Blanda gurkbitar och yoghurt i en skål. Pressa i vitlöksklyftor efter smak. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och rör om ordentligt. Krydda ev mer efter eget tycke och smak.

 

 

Rostad vitlöksaioli

Godast till grillat lamm eller nötkött.

 

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

4 msk crème fraiche

4 msk majonnäs

ett par kvistar bladpersilja, bladen

1/2 limefrukt

salt och nymald svartpeppar

 

Skala och krossa vitlöksklyftan. Hetta upp rapsoljan och bryn vitlöksklyftan tills den är gyllenbrun, men akta så att den inte bränns vid. Lyft upp vitlöksklyftan och låt den svalna. Mixa vitlök och crème fraiche till en slät kräm. Vispa i majonnäsen. Finhacka persiljan och tillsätt till aiolin. Smaka av med färskpressad limesaft, salt och peppar.

 

 

Kantarellsmör med tryffel

Godast till grillat kött, kyckling, abborre eller nybakt bröd.

 

3 dl färska, grovt hackade kantareller

50 g smör till stekning + 150 g smör till vispning

2 msk finhackad persilja

några droppar vit tryffelolja

1-2 tsk färskpressad citronsaft

salt och nymald svartpeppar

 

Stek kantarellerna krispiga i 50g av smöret. Låt kantarellerna svalna och blanda med resterande 150g smör samt persiljan. Vispa smöret fluffigt i maskin, med elvisp eller för hand. Smaka av med tryffelolja, citronsaft, salt och peppar. Lägg smöret i en sträng över en bit plastfolie, rulla försiktigt ihop och forma till en avlång rulle. Förvara smöret i kylskåpet upp till 3 dagar.

 

 

Parmesan- och basilikasmör

Godast till grillat nötkött eller kyckling.

 

200 g smör

50 g parmesanost

1/2 citron

1/2 kruka basilika, bladen

salt och nymald svartpeppar

 

Skölj citronen noga och finriv skalet. Finriv parmesanosten. Strimla basilikabladen. Blanda alla ingredienser och vispa smöret fluffigt i maskin, med elvisp eller för hand. Smaka av med salt och peppar. Lägg smöret i en sträng över en bit plastfolie, rulla försiktigt ihop och forma till en avlång rulle. Förvara smöret i kylskåpet upp till 5 dagar.

 

 

Vitlökssmör med chili och persilja

Det här kalasgoda vitlökssmöret passar de flesta och passar till det mesta!

 

200 g smör

1 vitlöksklyfta

1/4 röd chilipeppar

1/2 kruka bladpersilja, bladen

salt och nymald svartpeppar

 

Finhacka vitlök och chili. Strimla persiljebladen. Blanda alla ingredienser och vispa smöret fluffigt i maskin, med elvisp eller för hand. Smaka av med salt och peppar. Lägg smöret i en sträng över en bit plastfolie, rulla försiktigt ihop och forma till en avlång rulle. Förvara smöret i kylskåpet upp till 5 dagar.

Kap. Äntligen Jennies kokbok Kalasgott. Miljöbilder, BBQ dinner 12LITEN

Stina gillar grillat!

Jennies kokbok Kalasgott
 
Foto Jennie Benjaminsson
Jennies kokbok Kalasgott

LOADING..