Kardemummabullar- världens godaste!

10308351_10152373528516181_4678985433555098942_n

Gott folk!

Det här kan vara de godaste kardemummabullarna ever!  Och bullar är verkligen bland det bästa vi vet- och något som alltid går hem på fikabordet.

Här har ni ett recept med en härlig fyllning av smör, mycket kanel och givetvis kardemumma! Istället för att strö över pärlsocker är bullarna vända i en socker- och kardemummablandning. Vilket gör att de nästan smälter i munnen.

Helt fantastiskt saftiga och goda. Funkar när som helst. Till fikat, picknincken, mellis, eller om ni kör en Stinavariant- bullfrukost!

Här kommer receptet- hoppas ni kommer ha lika mycket glädje av det som vi!

 

KARDEMUMMABULLAR

ca 20 bullar

Deg:

5 dl  standardmjölk
150 g smör
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special

Fyllning:

200 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 st ägg till pensling

Garnering:

1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1/2 msk stött kardemumma
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker

Gör så här: 

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken tills den blir fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det behöver dock inte smälta helt, utan kan vara lite klumpigt).
  3. Slå på mjölk -och smörblandningen över jästen så att den löses sig. Rör därefter ner socker, malen kardemumma, salt och strösocker.
  4. Rör ner lite vetemjöl åt gången. Var försitkigt så att du inte häller på allt samtidigt, utan arbeta degen väl. När degen släpper kanterna så behöver du inte tillsätta så mycket mer mjöl (bullarna blir torra av för mycket mjöl). Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
  5. Jäs degen under bakhanduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 200 grader.
  6. Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smör, socker och kanel tills att du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen. Ibland vill man ha i extra kanel eller socker, då är det bara att köra på det.
  7. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel.
  8. Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra, så att degen blir dubbel.
  9. Skär den vikta rektangeln i ca 3 cm breda remsor. Snurra remsan och vik ihop som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Fortsätt som ovan tills du använt hela degen och dess fyllning. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
  12. Blanda vatten-och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
  13. Pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen med sirapsblandningen och strö DIREKT på rikligt med kardemumma och sockerblandning.
  14. ÄT och NJUT! Gärna med ett glas kall mjölk. Klassiker.
  1. Vilka fantastiska bullar!!! Lööööv it!!!
    Enda gången jag dricker mjölk, finns inget bättre på denna jord (typ) än nybakade bullar med mycket kardemumma!

    Hälsar Carro

  2. Hej!
    Låter sååå goda!! Ska göra dom i helgen men tror inte jag kommer veta hur jag gör som en kringla.. bullarna ser större ut än det låter.. tre cm remsa som är ca 10 cm lång kanske? Kan man få en lite bättre beskrivning på det momentet snälla? Så jag inte står där på lördag o undrar.
    Tack på förhand 🙂
    Bettina

  3. Ledsen, de ser supergoda ut men slår inte mitt recept på kardemummabullar! Kalljäsning gör dem saftiga och farinsocker i fyllningen att de får lite kola-touch! Testa så får du se!

  4. Emmie, låter mums – berätta mer om kalljäsningen! Är det bara att göra som vanligt (typ ovan) men jasa degen over natten i kylen?

    Receptet ovan andra plåten gräddas nu, första blev toppen! Gillar vetemjöl special, ger fluffiga bullar.

  5. Helt fantastiska bullar!! Stor favorit bland släckt och vänner samt barnen 🙂 storbak idag, 120 bullar mums!!

    1. Hej Robin!

      Så kul att du gillade bullarna- det är helt klart våra favoriter!

      Allt gott/

      Stina och Jennie

  6. Jag älskar att baka och har alltid kunnat stoltsera med mina kanelbullar.Alla älskar dom och det har jag alltid varit så stolt över.Så såg jag detta recept och tänkte-skall jag pröva detta recept ikväll? Sagt och gjort jag satte dubbel deg.Följde receptet till punkt och pricka och när första plåten var ute så kasta jag mig över en med en gång för att pröva.Mmmm detta recept bräckte mina goda kanelbullar-guuuuud vad goda dom är 🙂 tack för detta recept-detta kommer jag nu att fortsätta med 🙂

Comments are closed.

LOADING..