GREKISK BUFFÉ DELUXE

photo8

Folket – i lördags var vi i Nässjö och gjorde vår första grekiska buffé-catering! Det var på en sammanslagen möhippa och svensexa där middagen åts tillsammans – vilken grej – så roligt!

Vi lagade mängder av mat – för det får verkligen inte vara snålt, tycker vi. Det är det absolut värsta som finns när maten tar slut. Hellre för mycket än för lite när det gäller bufféer!

På den grekiska buffén dukade vi upp med alltifrån Stinas pappas potatisar som fått sjuda i ugnen i en riktigt bra olivolja tills de mjuknat till en galet god moussaka, grillade souvlakispett som fått marinera i rödvin, citron och oregano i över ett dygn, bifteki, dakos som är en typ av kretensisk bruschetta (vår favoritsmårätt som vi alltid gör och äter när vi ses – vilket är väldigt ofta!) som ni hittar receptet på här nedan, grekiska sallader med fetaost och oliver, smarriga röror och Stinas bästa tzatsiki som ni också hittar receptet på längst ned, grekiskt lantbröd bakat med yoghurt och Jennies festliga chokladmoussetårta med Baileys.

Ja, ni hajar – det var mycket mat! Och det var riktiga crowd pleasers alltihopa  – enjoy!

photo13

Bifteki – grekiska biffar!

photo15

Äkta grekisk moussaka – löjligt gott!

photo16

Stinas berömda Tzatsiki! Receptet hittar ni här nedan.

photo17

Aubergineröra med valnötter, persilja och olivolja – grymt gott!

photo19

Hummus – passar perfekt till både grillat kött och som brödröra!

photo20
Dolmades – vegetariska vinbladsdolmar!

photo21

Dakos! Receptet hittar ni här nedan.

photo23
Grillade souvlakispett som fått marinera i över ett dygn – lovely!

photo3

Bästa grekiska lantbrödet, även känt som ”Stinas bästa bröd”!

photo4

Grekisk sallad – klassiker!

photo5

  Souvlaki!

photo6
Stinas pappas potatisar som är helt vansinnigt goda!

photo1
Jennies chokladmoussetårta med Baileys – grym avslutning!

 

Dakos (kretensisk bruschetta)

4 portioner

8 osötade fullkornskorpor
500 g mogna körsbärstomater
1+½ dl god olivolja
2 msk torkad oregano
200 g fetaost
2 tsk flingsalt
1/2 kruka färsk oregano, bladen

Gör så här
1. Skölj skorporna under rinnande vatten i några sekunder så de blir genomblöta.
Torka av med papper så det inte rinner vatten om dem. Lägg skorporna på ett fat.
2. Skölj och grovhacka körsbärstomaterna och blanda med 1 dl olivolja, torkad oregano och flingsalt.
Fördela tomatsalladen över skorporna.
3. Smula på fetaost, toppa med färsk oregano och ringla över 1/2 dl olivolja.

 

Tzatsiki
4 portioner

1 stor gurka
5 dl grekisk yoghurt
4-5 vitlöksklyftor
3/4 dl god olivolja
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar

Gör så här
1. Skala gurkan och gröp ur kärnhuser. Grovhacka gurkan i små bitar.
2. Blanda gurkbitar och yoghurt i en skål.
3. Pressa i vitlöksklyftor efter smak.
4. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och rör om ordentligt. Krydda ev mer efter eget tycke och smak!
  1. Hej tjejer !
    Måste bara få tack än en gång för en helt otroligt grym buffé ni gjorde ! Vi skulle ju överraska med mat på kvällen & alla var helt lyriska över all denna mat ni gjort & framförallt att den var gjord utav er , 2 mästerkockar (de bästa) var ju pricken över i ! Det var så gott & allihopa var mer än nöjda ! Vilka upplevelser vi fick från det grekiska köket ! Jag själv har verkligen fått mer smak.. Är så otroligt glad att jag valde er & kan verkligen rekommendera det till ALLA att göra det till olika events !kan även hälsa från mamma & pappa hur stolta de kände sig att ha 2 proffs kockar i sitt eget kök , det blev även mat över till dom som de fick smaka & ja , det dansade i munnen på dom oxå 😀
    Jag visste att dagen skulle bli grym men den slutade bättre än så med er 2 ! Tack igen från oss allihopa 🙂 ni är fantastiska 🙂

    1. Hej Josefin!

      Många tack till dig – er – också! Vad roligt att ni blev så nöjda – och nöjet var verkligen helt på vår sida! Så kul att få laga mat till er!

      Glada hälsningar från oss, vi ses igen! Kramar!

  2. Hej!
    Jag funderar på att bjuda på moussaka och era dakos. Jag undrar bara hur lång tid innan det är bra att förbereda dakosarna så att de blir lagom i konsistensen?
    Tack för all inspiration=)

    1. Hej Sara!

      Du kan förbereda dakosarna ett par timmar innan genom att hacka tomater och låta de dra i olivoljan och oreganon. Smula även fetaosten i en skål innan du strör över dem över skporporna. Annars skulle jag säga att du kan förbereda dem endast ca 10 min innan de ska serveras 🙂

      Moussaka är alltid som godast dagen efter 🙂

      Hoppas du fick ett tydligt svar 🙂

      Allt gott/

      Stina

  3. Hej MARTINA
    Om du söker på g sök på pappas grek potatisar så kommer receptet fram. Ha en bra dag

  4. Vilken smaskig buffé. Eftersom jag kommer från Turkiet ligger ju Grekisk mat mig varmt i hjärtat:). Vad bra att ni börjar blogga här. Saknade riktig matblogg. Jag hade blivit JÄTTE glad om ni kunde dela med er Jennies chokladmoussetårta med Baileys.
    Önska kan man…

  5. Är väldigt nyfiken på hur man gör dom där potatisarna?

Comments are closed.

LOADING..